PODACI SINDIKATA

U državnoj upravi od ožujka 709 novozaposlenih?!

13.08.2012 u 16:03

Bionic
Reading

U državnoj upravi krajem u srpnju je bilo 63.838 zaposlenih, što je 709 više zaposlenih nego u ožujku ove godine, objavili su danas iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) pozivajući se na podatke Ministarstva uprave

Taj je sindikat zatražio od Ministarstva uprave podatke o aktualnom stanju broja zaposlenih u državnoj upravi, broju otpuštenih i novozaposlenih, onih koji rade na određeno vrijeme i temeljem ugovora o djelu, budući da tijekom pregovora s Vladom sindikatima državnih službi nisu bile prezentirane uštede koje je Vlada kao poslodavac ostvarila smanjenjem broja prekovremenih sati, ugovora na određeno vrijeme i ugovora o djelu.

Dobiveni podaci, u usporedbi s onima koje je SDLSN na svoj zahtjev dobio 13. ožujka ove godine, ne pokazuju smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi, a trend sklapanja ugovora o djelu s vanjskim pružateljima usluga za poslove koje u državnim tijelima mogu obavljati samo državni službenici, nastavlja se, tvrde iz tog sindikata.

Kako navode, Ministarstvo uprave Sindikatu je 13. ožujka ove godine dostavilo podatak o 63.129 državnih službenika i namještenika, koji je za 709 zaposlenih manji od 63.838 zaposlenih u državnoj upravi na dan 27. srpnja, prema podacima istog državnog tijela.

Od 63.838 državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave zaposlen je 49.701 državni službenik i 2.340 namještenika, u pravosudnim tijelima 7.459 državnih službenika i 788 namještenika, u kaznenim tijelima 2.604 državna službenika i 74 namještenika. U Uredu Predsjednika Republike Hrvatske zaposleno je 49 službenika i 76 namještenika, a u stručnim službama i uredima Vlade, Ustavnog suda. Pučkog pravobranitelja, pravobranitelja za ravnopravnost spolova, Državnom uredu za reviziju i u drugim tijelima 521 službenik i 226 namještenika.

Sindikat u svom priopćenju navodi podatke da je na određeno vrijeme zaposlen 1.451 državni službenik i 67 namještenika, od čega na zamjenama (privremeno odsutnih) 648 službenika i 49 namještenika, a zbog privremenog povećanja opsega posla 738 službenika i 18 namještenika.

Status državnih službenika temeljem premještaja iz lokalne i područne samouprave, odnosno javne službe steklo je 69 osoba, a iz državne službe u lokalnu samoupravu i javnu službu premještena su 32 službenika.

Temeljem odredbe Zakona o državnim službenicima koja omogućava prijam službenika bez prethodne provedbe javnog natječaja na određeno vrijeme u kabinete ministara i drugih dužnosnika, zaposleno je 65 novih državnih službenika (glasnogovornici i savjetnici ministara).

U 2012. prestalo je s radom, tako što im služba na određeno vrijeme (službenici), odnosno ugovor o radu (namještenici) nije produljen, 277 državnih službenika i 15 namještenika.

Tijekom ove godine sklopljeno je 1.827 ugovora o djelu s vanjskim pružateljima usluga. Pritom iz SDLSN-a navode da se kod 527 ugovora krše odredbe Zakona o državnim službenicima koje reguliraju koji se poslovi mogu povjeriti vanjskim pružateljima usluga.

Pozivajući se na podatke Ministarstva uprave, iz tog sindikata navode da brojem zaposlenih temeljem ugovora o djelu na poslovima koji se ne mogu povjeriti vanjskim pružateljima usluga prednjači Državni zavod za statistiku sa 360 takvih ugovora, a slijede ministarstva poljoprivrede s 35 ugovora, vanjskih poslova s 24, znanosti, obrazovanja i sporta s 19 ugovora, Ured za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade s 15 itd.

Uz to napominju i da sindikat ima saznanja da velik broj ugovora o djelu zaključenim između državnih tijela i vanjskih pružatelja po svojoj naravi zapravo predstavlja radni odnos na određeno vrijeme.

Svi ovi podaci, kažu u Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, objašnjavaju razloge zbog kojih je gotovo sav teret proračunskih ušteda prebačen s područja racionalizacije organizacije rada državnih tijela na leđa samih zaposlenika i to kroz smanjenje njihovih materijalnih prava.