PUŠENJE NA POSLU

U dim ode do pola sata radnog vremena

12.12.2008 u 15:33

Bionic
Reading

Više od tri četvrtine pušača smatra da na pauze za cigaretu dnevno potroše do pola sata, s čime se slaže tek nešto više od polovice nepušača. Njih čak trećina smatra da te pauze ipak traju dulje - od pola do jednog sata, a isto misli samo 17 posto pušača

Istovremeno, više od sat vremena na "uživanje u duhanu" potroši pet posto pušača, pokazuje istraživanje koje je MojPosao proveo među više od 1500 ispitanika, od kojih su polovica pušači, a polovica nepušači.

Rezultati su između ostalog pokazali da prostoriju za pušenje u tvrtki ima trećina zaposlenika, trećina ih puši ispred zgrade tvrtke, a njih 18 posto na terasi ili balkonu. Petina ih puši na drugim mjestima, od čega polovica u svom uredu, a osam posto pušača cigaretu zapali i u toaletu tvrtke.

Nepušači, njih više od dvije trećine, također uzimaju pauzu od rada, a provode ih družeći se s kolegama u zajedničkim prostorijama tvrtke i po uredima. Gotovo polovica (48 posto) ih na pauzu ide zajedno s pušačima. Na pauzama, 39 posto njih, ne uključujući onu za ručak provedu do 15 minuta. Isti postotak ih na pauze potroši pola sata, a petina ih se odmara do sat vremena.

Iz toga proizlazi da pušači i nepušači (77, odnosno 78 posto) na pauzama provedu podjednako vremena - do pola sata, dok je više od pola sata na pauzi 21 posto nepušača i 23 posto pušača.

Novi zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima podržava velika većina nepušača (79 posto) i tek četvrtina pušača, a percepcija promjena koje je donio tvrtkama također je različita. Naime, nepušači su većinom (68 posto) uvjereni da je do promjena došlo, dok to isto smatra tek petina pušača.

Od pušača koji smatraju da je u njihovoj tvrtki zbog zakona došlo do promjene, njih 41 posto će smanjiti pušenje za radnog vremena jer moraju izlaziti van. Općenito, 14 posto pušača ustvrdilo je da će prestati pušiti, a 12 posto će se od toga suzdržati samo tijekom radnog vremena. Trećina ih pak tvrdi kako ih novi zakon neće nagnati da promjene svoje pušačke navike.

Najviše ispitanika (25 posto) tijekom radnog vremena popuši između tri i četiri cigarete, 22 posto ih popuši pet do šest, a najmanji postotak (pet posto) 16 do 20 cigareta.

Rezultati također pokazuju da muškarci puše više od žena. Naime, polovica žena za tijekom radnog vremena popuši tri od četiri cigarete, dok ih nešto više od polovice muškaraca popuši sedam i više. Također, najveći broj pušača (53 posto) čine osobe mlađe generacije (do 25 godina), a najmanje je onih u dobi između 31 i 35 godina (45 posto), te starijih od 45 godina, (također 45 posto).