HUP-ov PLAN IZLASKA IZ KRIZE

U četiri godine svesti nezaposlenost na 8 posto

davor majetić

davor majetić

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Poslodavci su uvjereni da je temelj za izlazak iz krize i nestabilnosti javnih financija zamrzavanje proračunskih rashoda. Zato se njihov plan temelji na ograničavanju rashoda opće konsolidirane države na 141 milijardu kuna u tekućoj godini, piše Vjesnik

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) izradila je plan izlaska Hrvatske iz krize. Riječ je o dokumentu kojim poslodavci traže potpun zaokret u politici i odnosu prema gospodarstvu, a njihovim receptom Hrvatska bi 2015. imala stopu nezaposlenosti od samo 8 posto uz 1,6 milijuna zaposlenih građana te godišnji rast izvoza od 10 posto.

HUP-ov plan za razdoblje od 2011. do 2015. predviđa rast BDP-a po prosječnoj godišnjoj stopi od četiri posto, rast produktivnosti po stopi većoj od jedan posto godišnje, uz značajno smanjenje broja zaposlenih u javnim poduzećima, zaustavljanje rasta javnog duga i državnih izdataka i smanjenje poreza i doprinosa na rad te poreza na dobit, radikalno rezanje parafiskalnih nameta i rast kreditnog rejtinga.

Kako to postići? Poslodavci su uvjereni da je temelj za izlazak iz krize i nestabilnosti javnih financija zamrzavanje proračunskih rashoda. Zato se njihov plan temelji na ograničavanju rashoda opće konsolidirane države na 141 milijardu kuna u tekućoj godini te u 2012. uz početak rasta rashoda od 2013, ali samo u smislu prilagodbe inflaciji, koju treba zadržati na tri posto.

Time bi Hrvatska, umjesto borbe s deficitom, već u sljedećoj godini ostvarila suficit kojim bi se, prema HUP-ovim izračunima, do 2015. javni dug smanjio s očekivanih 204,3 milijarde kuna u 2011. na deset milijardi manje, tj. 194 milijarde kuna u 2015. Udio javnog duga tako bi pao s opasnih 58 posto na prihvatljivih 41 posto. Smanjenje javnog duga dovelo bi do rasta kreditnog rejtinga, odnosno povoljnih kamatnih stopa i lakšeg pristupa kapitalu.

Fiskalna konsolidacija otvorila bi i prostor oslobađanju poduzetnika od poreznih i neporeznih nameta. A tu HUP traži radikalne promjene, pri čemu se koncentrira na rasterećenje cijene rada. Samo uz porezno rasterećenje moguće je postići visoke stope ekonomskog rasta i brzo smanjiti stopu nezaposlenosti, stoji u HUP-ovu planu koji jamči otvaranje 200.000 radnih mjesta i pad nezaposlenosti na 8 posto, što je samo jedan do dva posto iznad stope prirodne nezaposlenosti.

Dokument napisan na više od 30 stranica, u kojem uz mjere stoje i projekcije u obliku makroekonomskih predviđanja, HUP će koristiti kao platformu u budućem radu, pa će svoj odnos prema političkim strankama određivati prema tome koliko provode i podržavaju te mjere.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi