CRNE PROGNOZE

U 2012. poskupljuju stambeni i gotovinski krediti

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 16.01.2012 16:27
  • Objavljeno 16.01.2012 u 13:04
tportal

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Cropix

Većina banaka ušla je u 2012. s blago povećanim kamatnim stopama, a neke i s postroženim uvjetima odobrenja kredita, pokazuje analiza portala Moj-bankar.hr u kojoj se prognozira nastavak rasta kamatnih stopa tijekom godine

NAJPOVOLJNIJI STAMBENI KREDITI UZ DRŽAVNU POMOĆ

Za smanjenje prosječnih kamatnih stopa na stambene kredite u prošloj godini najzaslužniji su 'subvencionirani' krediti, pomoću kojih je prodano gotovo 1.500 novih stanova. Prema podacima portala Moj-bankar.hr, prosječna kamatna stopa na stambene kredite koja je početkom 2010. iznosila 6,42 posto, pod utjecajem 'subvencioniranih' kredita spustila se u listopadu na 5,53 posto.

Završni kvartal prošle godine obilježile su i akcijske ponude kunskih stambenih kredita koje je pokrenula HPB, a nastavile OTP i Volksbank s kamatama 4,9 posto, odnosno 4,5 . Nažalost, obzirom na ograničeni i skuplji izvor financiranja kunskim kreditima, tek je manji broj banaka nekoliko mjeseci privlačio klijente, neke i s drastično nižim kamatama od konkurencije.

Sudeći po nepovoljnim ekonomskim trendovima i očekivanjima rasta kamatnih stopa u narednom razdoblju, najpovoljnije rješenje za potencijalne kupce stanova i ove godine bit će 'subvencionirani' krediti s osjetno nižim kamatnim stopama i državnom subvencijom u visini polovice mjesečnog anuiteta u prve četiri godine otplate. Nastavak programa subvencioniranog kreditiranja najavila je i nova vlada, a krediti bi se trebali početi odobravati od ožujka.

GOTOVINSKI I AUTO KREDITI PRESKUPI

Nenamjenski i gotovinski krediti također su do jeseni prošle godine bilježili pada kamatnih stopa, nakon čega je uslijedila promjena trenda.

Nenamjenski krediti najpovoljniji su bili u listopadu, kada je prosječna kamatna stopa pala na 8,24 posto. Prema kraju godine uslijedio je uzlazni trend, pa je u novoj godini prosječna kamatna stopa skočila na 8,8 posto, na gotovo istu razinu kao i početkom 2011. godine.

Pad prosječnih kamatnih stopa na auto kredite sa 8,2 posto početkom 2010. na 7,36 posto u listopadu nije doveo do značajnijeg oporavka tržišta automobila. Banke i leasing kuće pokušale su potaknuti kupce i kreditima u kunama s fiksnim kamatama u akcijskom razdoblju. Međutim, završetkom godine akcijski uvjeti kredita su završeni, pa je prosječna kamatna stopa porasla na 7,48 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi