NA PROMATRANJU U MINISTARSTVU

Tvornica za reciklažu BBS još čeka stečaj

30.11.2010 u 12:10

Bionic
Reading

Poduzeće BBS, vlasnik tvornice za preradu PET boca u Podrutama, ipak nije otišlo u stečaj, jer je zagrebački Trgovački sud za dva tjedna odgodio ročište na kojem se trebalo odlučivati o otvaranju stečajnog postupka

U tom roku slučaj posrnule tvornice za reciklažu PET-a temeljito će se proučiti u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, jer je ono preuzelo poslove ukinutog Fonda za razvoj i zapošljavanje koji je još početkom godine podnio prijedlog za otvaranje stečajnog postupka zbog neplaćanja kreditnih obaveza BBS-a

Upravo zbog Vladine odluke da se ukine spomenuti fond i još neke institucije, odnosno preuzimanja njegovih poslova, odgođeno je ranije ročište zakazano na Trgovačkom sudu krajem listopada. Tom je prilikom, prema izvješću iz Hypo Alpe Adria banke, utvrđeno da BBS ima evidentirane nepodmirene obaveze od blizu 27 milijuna kuna, dok je žiroračun u blokadi više od dvije godine.

No budući da samo Varaždinska biskupija potražuje 18 milijuna kuna, potraživanja banaka i drugih vjerovnika vjerojatno su osjetno veća od dosad evidentiranih. Međutim, prijedlog za stečaj nije podnio nitko drugi osim Fonda za razvoj i zapošljavanje, koji jedini nije pokazivao sklonost postizanju dogovora o reprogramiranju BBS-ovih obaveza koje bi se trebale podmiriti uz pomoć stranog partnera.

Naime, nakon što je potencijalni nizozemski partner Celoplast odustao od ulaska u BBS, novi je pronađen u talijanskoj tvrtki Sky plastic recycling and commerce. Ta je tvrtka spremna preuzeti poduzeće, ali pod određenim uvjetima, među kojima je na prvom mjestu nastavak isporuka PET otpada, koji je Fond za zaštitu okoliša prestao isporučivati u prosincu, zbog čega je tvornica u Podrutama ubrzo prestala s preradom.

'To je partner koji u šest mjeseci nudi rješenja za sve vjerovnike, pa tako i prema već bivšem Fondu, te je spreman u što kraćem roku nastaviti s proizvodnjom. Detalji oko podmirenja obaveza trebali su biti dogovoreni nekoliko dana uoči odgođenog ročišta, ali je sve propalo jer je priveden ravnatelj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost', doznajemo od Barbare Bešenić iz BBS-a, koja se nada da će uskoro uspjeti postići dogovor o reprogramiranju obaveza i s državnim tijelima, kao što je učinjeno s ostalim vjerovnicima, tim više jer je u pitanju posao za 150 radnika koji mjesecima žive bez plaće i u neizvjesnosti.