INVESTICIJA OD 35 MIL. KUNA

Tvornica pored Koprivnice zaposlit će 50 novih radnika

27.11.2012 u 14:48

Bionic
Reading

U mjestu Kuštani, u Koprivničko-križevačkoj županiji, tvrtka More predstavila je novu tvornicu s najmodernijim postrojenjem za proizvodnju i preradu drva. Na otvorenju je bio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina

Do sada je uloženo 35 milijuna kuna, a ukupna vrijednost investicije koja se planira u naredne tri godine iznosi 91,5 milijuna. Istodobno, investitor u tom periodu, do 2015. godine, planira zaposliti i 130 novih djelatnika. Riječ je o jednoj od trenutno najvećih investicija u području drvne industrije u Hrvatskoj koja je osigurana kreditom HBOR-a i vlastitim sredstvima investitora.

'Ministarstvo poljoprivrede izdvaja oko 62 milijuna kuna za potpore u drvoprerađivačkom sektoru. Ukupan izvoz hrvatskih drvoprerađivača je 2,8 milijardi kuna i voljeli bismo da u tom iznosu ubuduće više bude finalnih proizvoda nego sirovine. Ministarstvo će i dalje pružati podršku dobrim projektima, kakva je i ova investicija, a računamo na veće mogućnosti ulaskom Hrvatske u EU', izjavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina

Iz kompanije objašnjavaju da investicija podrazumijeva izgradnju betonske tvorničke hale energetske vrijednosti A klase, jedinstvene u Hrvatskoj, u kojoj će biti smješten proizvodni pogon. Planira se izgradnja kotlovnice, sušara i parionica za parenje i sušenje robe koje će se snabdijevati drvnim otpadom iz proizvodnje te tako iskorištavati sav materijal i čuvati okoliš. To podrazumijeva izgradnju bazena za skupljanje kišnice s krovova, što znači da se za proizvodnju neće koristiti pitka voda, nego kišnica kao tehnološka voda. Izgradnjom sušare s najmodernijom tehnologijom osigurat će se upola kraće vrijeme sušenja drva nego što to imaju ostali u Hrvatskoj. Uz to, bit će sagrađena solarna elektrana snage 300 kW za vlastite potrebe.

'Imamo osiguranu sirovinu iz Hrvatskih šuma te sigurne kupce. Realizacijom ove investicije bit ćemo još konkurentniji na tržištu jer ćemo piljenje obavljati u vlastitoj tvornici, a ne više kod kooperanata, što je podizalo cijenu krajnjeg proizvoda. Osobito smo ponosni na činjenicu da ćemo već u proljeće sljedeće godine zaposliti 50 djelatnika, a do kraja investicije još 80', kazao je Mario Janković, direktor i vlasnik tvrtke More, koja oko 90 posto svoje proizvodnje izvozi na tržišta Europe, Egipta, Kine i Tajvana.