slamka spasa

Turistički vaučeri hit u zemljama regije; u Srbiji već počela podjela, Slovenci bi trebali dobiti 200 eura

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 19.05.2020 09:26
  • Objavljeno 19.05.2020 u 09:26
Ilustracija, Dubrovnik

Ilustracija, Dubrovnik

Izvor: Cropix / Autor: Bozo Radic / CROPIX

U Sloveniji je najavljeno da bi svaki punoljetni državljanin trebao dobiti 200 eura vaučera za korištenje usluga slovenskih turističkih ponuđača, što je ukupno oko 300 mil. eura. Neke zemlje u regiji poput Srbije već su podijelile prve vaučere (bilo ih je i lani) podržavajući oporavak turizma potrošnjom domaćih gostiju, a u Bosni i Hercegovini vaučerima se za sada mogu nadati samo građani Republike Srpske

Vlada Republike Srpske (RS) najavila je da će sljedećih dana predstaviti program pomoći turizmu koji predviđa podjelu vaučera građanima tog BiH entiteta, koje će moći moći iskoristiti u domaćim turističkim objektima, javlja Poslovni dnevnik.

Prije toga je Privredna komora, u suradnji s predstavnicima hotelijerstva i turizma, predložila da Republika Srpska podijeli vaučere vrijedne pet milijuna KM (oko 2,5 mil. eura), tako da se svim punoljetnim građanima dodijeli po 100 KM koji bi se trošili u turističkim kapacitetima Republike Srpske.

U Srbiji su prije nekoliko dana počele prijave za korištenje vaučera za godišnji odmor koje se podnose na šalterima Pošta Srbije u cijeloj zemlji. Građanima Srbije na raspolaganju je 400.000 novih vaučera (ukupno 560.000) koji se mogu iskoristiti do 20. studenoga ove godine. Trenutno oko 1500 turističkih objekata smije primiti goste s vaučerima.

Pravo na te poticaje imaju umirovljenici, nezaposleni, poljoprivrednici, studenti i zaposleni čija je plaća manja od 70.000 dinara (oko 593 eura). Vaučeri vrijede 5000 dinara i za toliko će umanjiti ukupnu cijenu smještaja turistu koji ih posjeduju.

  • +63
  • +60

Niske cijene privukle brojne domaće turiste u Nacionalni park Plitvička jezera

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U Sloveniji je najavljeno da bi svaki punoljetni državljanin trebao dobiti 200 eura vaučera za korištenje usluga slovenskih turističkih ponuđača. To je financijski prilično teška mjera, koja vrijedi oko 300 milijuna eura, ali mnogo tog novca vratilo bi se, ako ne drukčije, a onda kroz poreze u državni proračun, navode slovenski mediji.

Vaučeri u Sloveniji, kako je rečeno, nisu zamišljeni kao naknada za dio plaće za godišnji odmor, tzv. regres.

U Sjevernoj Makedoniji država je, kako prenose tamošnji mediji, najavila da će građanima podijeliti prepaid vaučere za plaćanje u iznosu do 150 eura, a bit će pokrivene socijalno osjetljive kategorije stanovništva i obitelji s nižim primanjima pogođene koronavirusom.

Vrijednost vaučera iznosi oko 18 milijuna eura. Predviđeni su i vaučeri za turizam od 100 eura plus domaća platna kartica od 50 eura, što ukupno također vrijedi 18 milijuna eura, a tu su i vaučeri za učenike od 100 eura plus platna kartica od 50 eura, s ukupnom vrijednošću od 12 milijuna eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!