PAD PROMETA

Turisti na putu prema moru zaobilazili Dalmatinu

18.09.2012 u 09:10

Bionic
Reading

Prvi put od izgradnje autocestovne mreže, tvrtke Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka Zagreb (ARZ) bilježe pad prometa na svim dionicama kojima upravljaju. Istovremeno bilježe blag rast prihoda od cestarina zahvaljujući lipanjskom poskupljenju od 15 posto, piše Jutarnji list

Alarmantan je podatak za HAC da je u dva udarna ljetna mjeseca, srpnju i kolovozu, na autocesti Zagreb - Split - Vrgorac uprihodio jedan posto manje novaca nego u istom razdoblju prošle godine.

Tako je usprkos podignutoj cijeni cestarine uprihođeno 217,2 milijuna kuna u odnosu na 218,8 milijuna kuna u 2011. Istovremeno je ovom autocestom u spomenuta dva mjeseca prošlo čak četiri posto manje vozila nego u istom razdoblju prošle godine, piše Jutarnji list.

Kako je na dionici Zagreb - Macelj, kojom turisti ulaze u Hrvatsku, promet porasta za oko 10 posto jasno je da su mnogi umjesto Dalmatine na more stigli starom cestom.

Ukupno gledajući u prvih osam mjeseci na svim autocestama kojima upravlja HAC promet je pao za 3,22 posto dok im je prihod porastao za jedan posto.

Slična je situacija i na autocestama Rijeka - Zagreb i Rupa - Rijeka kojima upravlja ARZ. Prihod je u prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na 2011. godinu uvećan za 3,2 posto ali je zabilježen pad prometa od 2,2 posto, piše Jutarnji list.