RASPRAVA U OTVORENOM

Tržište hrane: Cijene su počele padati, no što nas čeka u jesenskim mjesecima?

07.09.2023 u 23:16

Bionic
Reading

Kakvu hranu jedemo? Kakva je situacija na tržištu hrane i poljoprivrednih proizvoda? Zašto cijene i dalje rastu? Hoće li početi padati? Zašto su jaja u posljednje dvije godine poskupjela 100 posto, a cijena svinjetine dosegnula najviše razine u posljednjih deset godina?

O toj su temi u HRT-ovoj emisiji Otvoreno raspravljali ministrica poljoprivrede Marija Vučković, savjetnica za poljoprivredu i prehrambenu industriju Zvjezdana Blažić te predsjednik Udruge Baby Beef Zvonimir Širjan.

Marija Vučković je, odgovarajući na pitanje jesu li cijene u Hrvatskoj visoke, rekla da je u Hrvatskoj inflacija koju želimo smanjiti. 'Želimo se vratiti na onu ciljanu stopu do dva posto. To je naša politika. Stoga je moj odgovor na pitanje – cijene određuje tržište, a Vlada svojim mjerama nastoji stabilizirati rast cijena te povećati gospodarski rast', rekla je ministrica.

Osvrnula se i na cijene za vrijeme turističke sezone. Urednik i voditelj Damir Smrtić podsjetio je da je premijer Andrej Plenković izjavio da se nada da će cijene početi padati nakon turističke sezone.

'Jasno je da tako veliki broj turista i sezona koja se isto pokazuje rekordnom te tako značajna potražnja mogu utjecati na porast cijena. To nam govori ekonomska teorija i to se javlja u turističkim mjesecima i u drugim državama', ustvrdila je ministricaS

'Poljoprivredna proizvodnja nije laka', tvrdi Vučković. Smatra da ona treba imati mjere, potporu i pomoć kao što to postoji i u drugim europskim državama. 'Mi moramo imati odgovornost i prema potrošačima. Mi moramo imati sustav kvalitetne hrane po održivim cijenama. Javna sredstva se moraju ulagati i za ruralnu infrastrukturu, za pomoć proizvođačima, za rješavanje kriznih situacija, za podizanje produktivnosti i za stvaranje hrane', istaknula je Vučković.

  • +9
Inflacija Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Zvjezdana Blažić je istaknula da su cijene na tržnicama na obalnom području skoro i dvostruko više nego što je to u unutrašnjosti. 'Evidentno je da je turistička potražnja utjecala na rast cijena, a naročito na tržnicama. Osim toga i u prodavaonicama su išle cijene', kazala je Bkažić i dodala da i cijene usluga također utječu na inflaciju.

'Vidimo da cijene hrane rastu, ali svaki mjesec rastu ipak po nešto nižim stopama nego što su to u mjesecima ranije. Mogli bismo reći da inflacija što se tiče cijena hrane usporava', istaknula je Blažić i dodala da se u jesenskim mjesecima može očekivati daljnje usporavanje. 'Cijene su počele padati', tvrdi Blažić te objašnjava da se to vidi u Europskoj uniji kad je riječ o poljoprivrednim sirovinama.

'Vidi se to kod mliječnih proizvoda, kod ulja, masti. Nešto je manji bio u kolovozu rast cijena voća i povrća', dodaje Blažić te napominje da se baš i ne može očekivati neki veći pad cijena ili povratak na one cijene iz 2020. ili 2021. godine.

  • +5
Svinje Izvor: Profimedia / Autor: Uhlíř Patrik / ČTK / Profimedia

Zvonimir Širjan smatra da će potrošačima biti bolje, a proizvođačima teže nego što je bilo u proteklom razdoblju. 'Cijene padaju, posebno žitarica. Naši ratari imat će velike probleme da spoje kraj s krajem, pokriju troškove proizvodnje. Sličnu situaciju smo imali cijele prošle godine', kazao je Širjan.

Cijena svinjetine je visoka, tvrdi Širjan, ali napominje da je prije godinu i nešto dana 'gubitak po svakoj svinji bio možda i 40 posto od onoga što se je potrošilo u odnosu na ono što se moglo dobiti na tržištu'.

'Cijena svinjetine tada je bila otprilike sedam kuna, a troškovi su bili 11 kuna', rekao je Širjan. Smatra da gubitak neće biti niti približno pokriven s povećanom cijenom. Objasnio je da je cijena svinjetine porasla jer je puno proizvođača propalo, više u europskim državama nego u Hrvatskoj. Cijena junetine je 15. srpnja pala jer, kako kaže Širjan, kupci nisu više bili spremni platiti onoliko koliko su bili spremni platiti npr. 1. srpnja.