BORBA ZA KUPCE

Trgovci snizili cijene hrane i više od 20 posto

06.10.2009 u 09:36

Bionic
Reading

Trgovački lanci krenuli su u brojne akcije snižavanja cijena u prosjeku oko 20 posto na osnovne prehrambene proizvode.Iako trgovci ne žele priznati da ih je na to natjerala smanjena potrošnja građana, o čemu svjedoči pad maloprodaje u posljednjih godinu dana, činjenica je da je kupovna moć građana slabija čak 16 posto.

Među prvima je u akciju krenuo Konzum koji je u prosjeku snizio cijene tisuću osnovnih i najprodavanijih proizvoda za 15 posto, iako ima i proizvoda čije su cijene niže i više od 20 posto.

Tako košarica proizvoda u Konzumu koja je prije koštala 849 kuna danas košta 719 kuna ili 130 kuna manje. Primjerice, litra Zvijezdina suncokretova ulja snižena je 26 posto i stoji 9,99 kuna. Osim ulja čija je cijena identična gotovo u svim trgovačkim lancima, pojeftinila je i sol, brašno, pivo, ali i sredstva za čišćenje.

'Akcije me neće privući da trošim na ono što ne trebam, ali odgovaraju pozitivno kućnom budžetu', kaže Mirjana Rojnić iz Pule.

Lidl se svojim akcijama također upustio u borbu s recesijom, a najpoznatija je ona s prekriženim PDV-om od 23 posto. Billa kupce privlači dosjetljivim sloganom 'Tko je Billi blizu prebrodit će krizu'.

Kriza je očito uzela maha i u trgovačkim lancima jer borba za kupce postaje sve izraženija, a očito da su trgovci u toj borbi neumorni. Prema njima, oni i te kako pomažu građanima jer su snižene cijene osnovnih proizvoda bez kojih se ne može ni ručak skuhati, a kupci na akcijama najveći interes pokazuju upravo za te proizvode.

'Najpoželjniji su oni proizvodi koji se i najviše troše: osnovne namirnice kao brašno, šećer, ulje, toaletni papir, sredstva za higijenu i osobnu njegu, ali kupci pozitivno reagiraju i na akcijske cijene svježih namirnica kao što su meso, voće i povrće te mliječni proizvodi', objasnili su iz Bille.

Spar je među posljednjim trgovačkim lancima koji se pridružio sniženju cijena hrane. U planu im je do kraja godine sniziti cijene tisuću proizvoda, i to čak 20 posto.

'Puno mi znače akcije koje se nude u trgovačkim lancima. Kupujem gotovo sve na njima jer kada se ušteđeno zbroji, ispadne to pristojna svota', smatra Anita Piplović iz Zagreba.

'Sniženje cijena prehrambenih artikala trebalo bi se osjetiti i na sindikalnoj košarici', potvrđuje Goran Bakula, gospodarstveni savjetnik NHS-a, ali i napominje da to nikako neće biti 20-postotni pad 'jer se za košaricu uzima prosječna cijena niže srednje kategorije proizvoda'.

Posljednjih mjeseci uočen je minimalni pad cijene prehrambenih proizvoda, a on bi osjetno vidljiv trebao biti tek u sindikalnoj košarici za listopad jer tek je krajem rujna većina lanaca odlučila trajno sniziti cijene najtraženijih proizvoda.