DANI UHPA-E

Trendovi u turizmu: Vraćaju se grupe iz Azije, Hrvati putuju sve više

19.03.2024 u 18:16

Bionic
Reading

Godišnji skup putničkih agencija Dani UHPA-e počeli su u utorak u Umagu potpisivanjem ugovora za Istru kao preporučenu destinaciju Udruge hrvatskih putničkih agencija za 2024. i uz poruku predsjednika te udruge Tomislava Faina da agencije očekuju dobru sezonu i da su važne za cjelogodišnji turistički promet

Dani UHPA-e (Udruge hrvatskih putničkih agencija) održavaju se od 19. do 21. ožujka u umaškom hotelu Residence Garden Istra Plava laguna uz podršku Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice te turističkih zajednica Istarske županije i grada Umaga, čiji su predstavnici sudjelovali i na svečanom otvorenju tih Dana u utorak navečer.

Suradnja za jaču promociju i rezultate Istre

Uoči otvaranja, UHPA je s Turističkom zajednicom Istarske županije potpisala ugovor o poslovnoj suradnji u sklopu UHPA-inog dugogodišnjeg projekta "Domaće destinacije godine", čiji je cilj razvoj novih specifičnih turističkih programa i jača promocija te destinacije, kao i povećanja turističke potrošnje.

"Istra je već jaki turistički brend i u nacionalnim okvirima regija s najviše noćenja niz godina i ulaganjima u razvoj turizma. Sada suradnjom želimo i turistima i partnerima skrenuti malo više pažnje na tu regiju, i da više promoviramo i njezinu unutrašnjost te mogućnosti organiziranih dolazaka", kazao je Fain povodom tog ugovora.

U sklopu toga direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević predstavio je i planirane aktivnosti u 2024., čiji je cilj Istru dodatno pozicionirati kao destinaciju vrhunske ponude sa širokom paletom proizvoda.

"UHPA nam je jako važan suradnik i podrška dugi niz godina, a dodatnim smo partnerstvom u ovoj godini otvorili i put novim mogućnostima zajedničkog predstavljanja istarskih posebnosti. Vjerujem da ćemo i ovom suradnjom napraviti uspješan iskorak i postaviti neke nove trendove kroz suradnju dva turistička brenda", naglasio je Ivošević.

Poslovanje agencija dobro, trend porasta putovanja hrvatskih građana

Ukupno poslovanje agencija u Hrvatskoj, pa i članica UHPA-e u prošloj 2023., Fain je u razgovoru za Hinu ocijenio dobrim, a da se u 2024. očekuje daljnji iskorak odnosno dostizanje fizičkih rezultata nego rekordne 2019. I financijski stoje manje-više dobro, ali zbog kredita uzetih u vrijeme covid krize za rezultate 2019. trebat će još par godina, naveo je.

  • +5
Masovni turizam u europskim gradovima Izvor: Profimedia / Autor: akg / viennaslide / Harald A. Jahn / akg-images / Profimedia

"Važno je da svi budemo spremni za sezonu, konkretni, pozitivni i kvalitetni i i da goste dočekamo najbolje što možemo, unatoč svim problemima i izazovima kojih zapravo u turizmu stalno imamo", smatra Fain, iznoseći i trend rasta potražnje domaćih putnika u agencijama za putovanjima i po Hrvatskoj i u inozemstvo.

To se vidi, kaže, i u porastu broja prodanih aranžmana i broja putnika i iznad 2019., što ga veseli, jer bez obzira na cijene putovanja koje su porasle zbog inflacije, geopolitike, goriva i drugog, sve više hrvatskih građana slično kao i drugi po Europi traži i želi putovati, nešto novo vidjeti i doživjeti.

Vidljiv je i povratak grupa iz Azije, pa agencije očekuju i dobro predsezonu koja počinje i s ranijim Uskrsom, a vjeruje da će se pozitivni trendovi zadržati cijele godine.

"Turizam se mijenja u svakom pogledu, i to jako brzo, pa tako i rezervacije i prodaja i u agencijama, i u hotelima, i kod svih drugih. Važno je pratiti trendove i prilagođavati se i poticati potražnju, kao i baviti se održivošću u poslovanju, što agencije već i čine", zaključio je Fain.

Tijekom Dana UHPA-e sudionici će moći čuti i vidjeti niz prezentacija i panel rasprava o aktualnim temama, razgovarati s direktorima stranih predstavništava HTZ-a i pružateljima usluga te razgledati destinacije i turističku ponudu Umaga i Istarske županije.