PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ

'Treba stisnuti zube i decentralizirati zemlju'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 01.03.2011 19:59
  • Objavljeno 01.03.2011 u 16:03
01 Ivo Josipović

01 Ivo Josipović

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Decentralizacija Hrvatske trebala bi biti dio gospodarskih, ekonomskih i društvenih reformi, rekao je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u izjavi nakon sastanka predsjednikova Savjeta za gospodarstvo na kojoj je decentralizacija bila glavna tema

Hrvatska je zemljopisno razvedena i decentralizirana, a kada je riječ o financijama i ovlastima lokalne uprave jedna od najcentraliziranijih zemalja Europe, rekao je Josipović. To je oslikao podatkom po kojem lokalne uprave sudjeluju sa samo 11 posto u prihodima i rashodima opće države.

Ocijenio je da centralizirana država ne može dovoljno kvalitetno obavljati svoje poslove.

Lokalnim vlastima trebalo bi, kaže Josipović, dodijeliti više poslova, za što potrebna reforma poreznog sustava i proračunskih davanja te teritorijalna konsolidacija odnosno smanjenje broja jedinica lokalne samouprave.

Kriteriji za smanjivanje trebaju biti geografski, financijski, funkcionalni, povijesni i politički, smatra predsjednik Republike.

Dodaje da je decentralizacija politički vrlo osjetljiva, ali da 'treba stisnuti zube i to napraviti' pri čemu bi o tom pitanju valjalo postići nacionalni konsenzus, na koji je pozvao i političke stranke.

Na sastanku su razmatrana razna rješenja decentralizacije, a rasprava je vođena na temelju studije 'Analitičke podloge za učinkovitu decentralizaciju u Hrvatskoj' Ekonomskog instituta Zagreb, izvijestio je Josipović.

Zamoljen za komentar rada Vlade u provedbi reformi, Josipović je kazao da se reforme ne provode dovoljno brzo i ne daju dovoljno rezultata te da nema vremena za gubljenje.

Član Savjeta i predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi kazao je kako poslovna zajednica smatra da je postojeći sustav jedinica lokalne samouprave neodrživ i preskup. Pozvao je na konsenzus političkih opcija oko decentralizacije kako bi se lakše interveniralo u, kako je rekao, osobna lena političkih moćnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi