ŽESTOKI RAT

Todorićeva prezentacija dokazuje kako je Agrokor bio pred kolapsom. On tvrdi da se radi o falsifikatu

27.09.2017 u 20:32

Bionic
Reading

Banski dvori odlučili su uzvratiti paljbu Ivici Todoriću. Iako čelnici Vlade zadnjih dana ne žele ulaziti u javnu polemiku s osnivačem Agrokora, ipak su se, čini se, odlučili odgovoriti na njegove napade, anonimno, putem medija

Jutarnji list u sutrašnjem broju izaći će s dokumentima koje je Ivica Todorić prezentirao Vladi na famoznom sastanku 26. veljače. 

U svojim blogovima zadnjih dana Todorić tvrdi kako je Agrokor početkom godine stajao 'bolje nego ikad' i da na sastanku u Banskim dvorima nije tražio pomoć Vlade, ali prezentacije dokazuje suprotno.

Iz te prezentacije je jasno kako je Todorić priznao da ima velike probleme s likvidnošću i s plaćanjem dobavljača i da traži od Vlade podršku za prikupljanje 2,3 milijarde kuna.

Pritom Todorić traži ili izravnu novčanu pomoć od Vlade putem kredita ili da mu Vlada pomogne u traženju kredita kod banaka, možda i putem garancije, piše Jutarnji list.

  • +75
Sva lica Ivice Todorića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Na objavu Jutarnjeg lista Todorić je ubrzo na svom blogu napisao kako su dokumenti krivotvorina.

'Jutarnji list objavio je malo prije neke dokumente koji navodno pokazuju da sam nešto „tražio“ od Vlade. Ti dokumenti su falsifikat. To nije niti prvi niti jedini falsifikat s kojim sam se susreo, dva su već u mojem posjedu i bili su, navodno u moje ime, "upućeni" prema Vladi RH i premijeru Plenkoviću, što je nije točno. Ranije danas, dao sam nalog mojim odvjetnicima Čedi Prodanoviću i Jadranki Sloković da podnesu DORH-u kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja radi tih falsifikata. Sada ćemo kaznenoj prijavi dodati i ovaj treći. Očekujem brzu istragu i gotovo sam siguran da će DORH moći utvrditi počinioce. Krug se pomalo zatvara, i ovo pokazuje da oni koji nas optužuju nemaju stvarnu dokumentaciju i sad se očajnički zapliću u svoju mrežu falsifikata', napisao je Todorić.

Uslijedio je za pola sata njegovo novo obraćanje. U tekstu pod naslovom 'Čekam objavu bilanci - pokazat će se da sam bio u pravu', Todorić dovodi u pitanje istinitost bilanci koje će u o petak izvanredni povjerenik Ante Ramljak objaviti javnosti.

'Prvo i osnovno, bilance izrađuje Uprava Agrokora, a PWC daje mišljenje. Ovo nisu nikakve PWC-ove bilance, nego bilance koje su Knighthead, Martina Dalić i Ante Ramljak dizajnirali da upropaste i jeftino preuzmu Agrokor i njegovu imovinu. Neću ih komentirati prije službene objave. Promatram situaciju, i zajedno sa svojim financijskim i pravnim savjetnicima, najboljim domaćim i međunarodnim stručnjacima, objasnit ću hrvatskoj javnosti sve razloge i manipulaciju izvješćima. S punom sigurnošću mogu reći, sve što se otpisuje bilo je stvarno uloženo, i niti jedna kuna iz Agrokora nije izvučena. A radost s kojom Ramljak najavljuje mjesecima i veće otpise od na kraju prihvaćenih, samo govori o njegovim motivima', napisao je Todorić.