DOGOVORENA CIJENA OD 1,20 KN

Todorić ponudio najviše za pšenicu

02.08.2010 u 15:44

Bionic
Reading

Seljačke udruge postigle su danas dogovor s Agrokorom da otkupna cijena pšenice bude 1,20 kuna za kilogram. Seljacima koji su već fakturirali pšenicu po cijeni od 1,10 kuna Agrokor je pristao isplatiti razliku

Josip Zmajić iz Koordinacije seljačkih udruga kontinentalne Hrvatske za tportal je rekao da se radi o najboljoj ponudi dosad i da je sad na svakome od poljoprivrednika da odluči hoće li pšenicu uskladištiti ili prodati. Država za skladištenje nudi subvenciju od 10 lipa po kilogramu.

'Mi smo svoje postigli. Agrokor je, moram to reći, bio najkorektniji. I prošle godine su nudili 15 lipa više od ostalih', istaknuo je Zmajić.

Na ruku seljacima išla je i situacija u Europi gdje je umjesto predviđenog viška, zbog šteta i nevremena, zabilježen manjak pa su cijene na tržištu znatno veće od očekivanih. Na zapadnim burzama cijena pšenica je veća od 1,20 kuna po kilogramu.

Bez obzira što je riješen problem pšenice, zbog kojeg su seljaci prijetili ponovnim izlaskom traktorima na ulice, seljačke udruge, naglasio je Zmajić, i dalje će pritiskati vladajuće da prilikom rebalansa osiguraju novac za isplatu štete seljacima pogođenim poplavama te da se isplati ostatak poticaja.