NAJVEĆI PAD U ŠEST GODINA

Tržište je podivljalo, Todorić i dalje lomi Burzu

29.03.2017 u 21:04

Bionic
Reading

Dionice na Zagrebačkoj burzi u srijedu su ponovno redom padale. Indeks Crobex doživio je najveći pad od srpnja 2011., a glavni je krivac za crvenilo na Burzi neizvjesnost koja vlada oko problema u Agrokoru

Crobex je dan zaključio s tri posto minusa, a tijekom dana bio je u minusu i više od četiri posto: njegova vrijednost u trgovanju nekoliko je puta zaronila ispod razine od 2.000 bodova. Najgore scene zabilježene su sredinom dana, kada su dionice Leda i Jamnice, Todorićevih perjanica, bile u minusu po 17 posto.

Velik pad na burzi uz mali promet i ne bi bio neka vijest, no promet na ZSE-u u srijedu dosegnuo je 50 milijuna kuna, pri čemu je čak osam dionica zabilježilo promet veći od milijun kuna. U fokusu su ulagača dionice Agrokorovih tvrtki – Ledo i Jamnica. Sada je sasvim jasno da mirovinski fondovi i dalje gledaju prodati što je više moguće tih dionica.

Ledo je pao 11,59 posto uz promet od 12,5 milijuna kuna. Zadnja cijena te dionice iznosila je 6.100 kuna, tijekom dana padala je ispod razine od 6.000 kuna.

Jamnice je protrgovano u iznosu od osam milijuna kuna, uz pad cijene od 15 posto. Zadnja cijena iznosila je okruglih 100.000 kuna.

I među ostalim dionicama bilo je velikih gubitnika; posebno su pogođene tvrtke koji su veliki dobavljači Agrokora, poput Podravke i Atlantic Grupe koje su u srijedu izgubile po pet posto vrijednosti.

Broker u investicijskoj kući Credos Roman Rinkovec tportalu je prokomentirao događanja na Zagrebačkoj burzi na koje dominantan utjecaj imaju problemi u koncernu Agrokor.

Po njegovim riječima, burza je počela reagirati na probleme u najvećoj domaćoj privatnoj tvrtki nakon što su početkom godine snažno pale cijene Agrokorovih obveznica, a kako je slučaj počeo dobivati sve veću medijsku pažnju, ulagači su sve snažnije počeli reagirati. Podsjetimo, cijene Agrokorovih obveznica počele su padati u siječnju, a ništa bolje ne prolaze ni ovih dana. Obveznica u eurima, koja dozrijeva u prosincu 2019., na burzi u Stuttgartu dan je završila s vrijednošću od samo 40 posto početne.

Slična obveznica, također eurska, s dospijećem u svibnju 2019., trenutačno je suspendirana iz trgovanja što može sugerirati da se njome više ne trguje zbog prevelikog pada cijene ili neizvjesnosti koja vlada oko Agrokora. 

'Ovo nije nikakvo iznenađenje. Prije nego što su počele padati Agrokorove dionice, počele su padati i obveznice. Ovo se moglo očekivati, pogotovo nakon što je počelo medijsko praćenje zbivanja u Agrokoru', rekao je tportalu Rinkovec.

Upitan kako će se na trgovanje u idućim danima odraziti izjava ruskog bankara Jurija Solovjova, inače potpredsjednika banke VTB, da je Todorić s menadžmentom krivotvorio financijske izvještaje, Rinkovec je kazao kako je 'nezahvalno išta prognozirati jer je tržište podivljalo'. To najbolje ilustrira činjenica da je kreditna agencija Moody's objavila kako je srezala Agrokorov rejting tek dva sata nakon što su objavljene Solovjovljeve izjave o falsificiranju izvještaja.

'Tržište je potpuno divlje. Ledo je primjerice sa 6.700 pao do 5.600 kuna, a onda je uslijedio blag oporavak. To je čista divljina u kojoj se najbolje snalaze spekulanti', zaključio je.