ANALIZA TPORTALA

Tko vlada najbogatijim i najsiromašnijim hrvatskim gradovima?

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 02.06.2017 22:24
  • Objavljeno 02.06.2017 u 22:24
Najveće proračune imaju gradovi na moru, koji su i do tri puta veći od onih u unutrašnjosti

Najveće proračune imaju gradovi na moru, koji su i do tri puta veći od onih u unutrašnjosti

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Među hrvatskim gradovima koji raspolažu s najvećim proračunskim prihodima po stanovniku, prednjače oni smješteni uz more. Njihovi proračuni bogatiji su dva do tri puta od gradova u unutrašnjosti, prvenstveno zahvaljujući prihodima od turizma. Uoči drugog kruga lokalnih izbora, proanalizirali smo tko vlada u najbogatijim i najsiromašnijim gradskim sredinama u Lijepoj Našoj

Prema istraživanju Instituta za javne financije koje obuhvaća financijske podatke o proračunima 128 hrvatskih gradova za 2015. godinu, 10 najbogatijih gradskih središta nalazi se na jadranskoj obali – po četiri ih je u Istri (Rovinj, Novigrad, Poreč, Umag) i na kvarnerskom području (Mali Lošinj, Opatija, Krk, Cres) te po jedan na srednjem (Novalja) i južnom Jadranu (Dubrovnik).       

U Istri tradicionalno prevlast u županijskoj skupštini ima IDS, a najsnažnija regionalna stranka prevladava i u najvećim gradovima.

U najbogatijem istarskom gradu Rovinju, koji raspolaže s proračunom od 139 milijuna kuna odnosno 9.734 kune po stanovniku, IDS je osvojio natpolovičnu većinu (54,65 posto) u skupštini, a bez većih problema već u prvom krugu prošao je i IDS-ov kandidat za gradonačelnika Marko Paliaga. Solidan dio izbornog kolača (21,6 posto) pripao je SDP-u, a na trećem je mjestu HDZ s 8,3 posto.  

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Ivan Grgić

Novigrad, drugi istarski grad po snazi proračuna (8.976 kuna po stanovniku), prava je utvrda IDS-a. Gradsku skupštinu pokorili su sa 70,6 posto glasova, a njihov kandidat za gradonačelnika Anteo Milos odnio je pobjedu u prvom krugu s uvjerljivih 92 posto glasova.

Nešto slabiju prevlast IDS ima u Poreču, gdje su osvojili 47,93 posto glasova. Međutim, nijedna druga politička opcija nije se približila IDS-u, budući da su preostali glasovi raspršeni između sedam stranaka i nezavisnih lista od kojih je najviše (14,55 posto) osvojila SDP-ova koalicija. Gradonačelničko mjesto pripalo je IDS-ovu kandidatu Lorisu Peršuriću koji je u prvom krugu osvojio 57,3 posto glasova. 

U Umagu je SDP-ova koalicija s HNS-om, HSU-om, SDSS-om i SDA-om nadvladala IDS osvojivši 37,8 posto glasova, a gradonačelničko mjesto zadržao je njihov kandidat Vili Bassanese koji je pobijedio s 52,4 posto glasova. Drugi po snazi u skupštini je IDS s 35,2 posto osvojenih glasova.

Mali Lošinj najbogatiji je hrvatski grad prema proračunskim prihodima po stanovniku

Mali Lošinj najbogatiji je hrvatski grad prema proračunskim prihodima po stanovniku

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

U Primorsko-goranskoj županiji tradicionalno je na vlasti SDP, ali u njezinu najbogatijem gradu Malom Lošinju, relativnu izbornu pobjedu ponio je HDZ s partnerima (Hrast, HSS, HKDU), drugo mjesto pripalo je nezavisnoj listi koju predvodi Dubravko Devčić, dok je SDP s regionalnim PGS-om osvojio tek 16,2 posto glasova. Turističko središte otoka Lošinja ponijelo je titulu najbogatijeg hrvatskog grada s proračunskim prihodima od 11.211 kuna po stanovniku. U Malom Lošinju je u prvom krugu trijumfirala i Ana Kučić, HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu, s 50,8 posto osvojenih glasova.

Uvjerljivu većinu SDP s partnerskim strankama PGS-om i HNS-om ima u Krku, gdje je glatko prošao i njihov kandidat za gradonačelnika Dario Vasilić. U preostala dva kvarnerska 'bogataška' centra, Opatiji i Cresu, koalicija stranaka s SDP-om, HNS-om i PGS-om relativni je pobjednik. U Opatiji im za vratom puše Nezavisna lista Ive Dujmića, a u ovom poznatom turističkom središtu vodi se i mrtva trka za gradonačelnika između SDP-ovca Fernanda Kirigina i Ive Dujmića. U Cresu koaliciju HNS-a, SDP-a, PGS-a, HSS-a i HSU-a prate HDZ i Hrast, a drugom krugu odlučivat će se i o gradonačelniku između Kristijana Jurjaka i Sanje Tomić.

Pri vrhu liste najbogatijih našla se Novalja, gradić na otoku Pagu poznat po ljetnim klubovima na plaži Zrće. Zahvaljujući obilnim prihodima od ljetnog partijanja gradski proračun narastao je na 40 milijuna kuna odnosno 11.041 kunu po stanovniku. Apsolutnu pobjedu u Novalji odnijela je nezavisna lista Ante Dabe. Ovaj bivši HDZ-ovac, koji je 2013. bezuvjetno izbačen iz stranke, ujedno je osvojio i drugi gradonačelnički mandat.

Perjanica hrvatskog turizma Dubrovnik zauzela je sedmo mjesto na listi s proračunskim prihodima od 8.794 kune po stanovniku. Aktualni lokalni izbori donijeli su pobjedu HDZ-u koji je učvrstio svoju poziciju u gradskoj skupštini, a nakon što je onemogućena kandidatura Andri Vlahušiću, HDZ-ov kandidat Mato Franković ima najviše izgleda za gradonačelničko mjesto  što će trebati potvrditi u drugom krugu u okršaju protiv HNS-ovca Valentina Dujmovića.

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Ivan Grgić

Gradovi s najnižim prihodima po stanovniku mahom su smješteni u kontinentalnoj Hrvatskoj, a najviše ih je u Varaždinskoj i Osječko-slavonskoj županiji. Najsiromašniji grad sa svega 1.292 kune po stanovniku je Novi Marof, u kojem suvereno vladaju HDZ i njegov gradonačelnik Siniša Jenkač. Na čelu Novog Marofa je od 2015. godine, kada je pobijedio na prijevremenim izborima, a novi mandat potvrdio je na aktualnim izborima 2017., osvojivši već u prvom krugu 60,74 posto glasova. 

I u većini ostalih gradova na dnu proračunske liste na vlasti je HDZ. Najuvjerljivije rezultate na proteklim lokalnim izborima HDZ je s partnerima HDSSB-om i HSS-om ostvario u Kutjevu gdje je osvojio 72,46 posto skupštinskih glasova, a njegov gradonačelnik Josip Budimir trijumfirao je s osvojenih 77,85 posto glasova.

Natpolovičnu većinu HDZ je osvojio i u Varaždinskim toplicama, turističkom gradiću koji, sudeći po skromnom proračunu, nije na najbolji način iskoristio svoj turistički potencijal.

Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa

Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec/PIXSELL

Relativne pobjede HDZ i partneri odnijeli su u Valpovu, Pleternici i Dugoj Resi. U Pleternici je HDZ-ova kandidatkinja Antonija Jozić već u prvom osvojila gradonačelničko mjesto, a u Valpovu i Dugoj Resi HDZ-ovi kandidati ušli su u drugi krug.

Zanimljivo je da se među najsiromašnijih gradovima sa samo 1.729 kuna po stanovniku nalazi i Metković, grad koji je iznjedrio Most, najjaču alternativnu političku opciju u posljednjih nekoliko godina. Na aktualnim izborima Most je tijesno pobijedio HDZ, ali još uvijek traje bitka za gradonačelničko mjesto. U drugi krug ušli su Mostova kandidatkinja Katarina Ujdur s osvojenih 40,56 posto glasova i HDZ-ovac Dalibor Milan s 38,5 posto glasova.

Metković je jedini grad s jadranske obale na listi najsiromašnijih

Metković je jedini grad s jadranske obale na listi najsiromašnijih

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Neizvjesni izbori odigrali su se i u Donjem Miholjcu, slavonskom gradiću u kojem su donedavno vladali HDZ i HDSSB. Na aktualnim izborima relativnu pobjedu odnijela je nezavisna lista na čelu s Goranom Aladićem s 33,5 posto osvojenih glasova,.a na drugom mjestu je HDZ s 30 posto. U drugom krugu past će odluka o gradonačelniku između Gorana Aladića i HDZ-ova kandidata Dražena Trcovića.

Najsiromašniji gradski centar  u kojem je na vlasti SDP je Pregrada s proračunom od tek 11 milijuna kuna odnosno 1.680 kuna po stanovniku. U ovom zagorskom gradiću u blizini granice sa Slovenijom SDP je u koaliciji sa Zagorskom strankom i Laburistima premoćno pobijedio, a u prvom krugu glatko je prošao i njihov gradonačelnički kandidat Marko Vešligaj.

Dominantnu poziciju u Ivancu ima HNS koji je u koaliciji s HSU-om osvojio 41,3 posto glasova za gradsku skupštinu, a njihov gradonačelnički kandidat Milorad Batinić pobijedio je u prvom krugu s natpolovičnom većinom glasova.  

Kada je riječ o četiri najveća hrvatska grada, u kojima  se vodi neizvjesna politička bitka na aktualnim lokalnim izborima, oni se po relativnoj snazi proračuna nalaze između dviju krajnosti. Najbliži 'odlikašima' je Zagreb koji se nalazi na 11. mjestu sa 7.856 kuna po stanovniku, slijedi Rijeka na 29. mjestu s 5.287 kuna, Split je na 50. mjestu sa 3.799 kuna, a Osijek na 66. mjestu s 3.200 kuna.  

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!