pussy riot

Tko su zakleti borci protiv Putina koji su potpuno izbacili iz takta Dejana Lovrena

22.07.2018 u 21:25

Bionic
Reading

Aktivistička grupa Pussy Riot, koja je prekinula finale Svjetskog prvenstva i time razbjesnila Dejana Lovrena, već se godinama bori za prava građana i slobodu govora u Rusiji, što plaćaju zatvorskim kaznama, a prekid finala donio im je nova dva tjedna iza rešetaka

Pozornica teško da je mogla imati više gledatelja. Brojke koje je dosad prikupila analitička tvrtka Eurodata TV govore o 171 milijunu pred televizijskim ekranima iz dvadeset većinom europskih zemalja, ali finalna utakmica Svjetskog prvenstva prenosila se diljem svijeta tako da je publika sigurno bila višestruko veća. Prekid utakmice istrčavanjem u teren početkom drugog poluvremena koji je izvelo četvero članova skupine Pussy Riot imao je i svoju puno bližu publiku – na stadionu je utakmicu pratio i sam ruski predsjednik Vladimir Putin sa svojim gostima, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Gledajući čisto s aspekta pažnje, koja je bila usmjerena na sraz između reprezentacija Hrvatske i Francuske, Pussy Riot su stvarno izabrali odličan trenutak za svoj prosvjed. Koliko je moment bio ključan, pokazala je i refleksna reakcija hrvatskog reprezentativca Dejana Lovrena koji je na igralištu gurnuo jedinog muškog člana prosvjedne četvorke i koji je kasnije svoj potez objasnio time što se incident dogodio u važnom trenutku utakmice. Lovren je novinarima rekao da je 'izgubio glavu, uhvatio čovjeka i poželio ga izbaciti sa stadiona', prenosi BBC.

  • +8
Pussy Riot, upad na teren tijekom finalne utakmice Hrvatska-Francuska na SP-u u Rusiji Izvor: Pixsell / Autor: Frank Hoermann/DPA/PIXSELL

Četvero prosvjednika kasnije su identificirani kao Pjotr Verzilov, Veronika Nikuljšina, Olga Kuračjova i Olga Pahutsova, a samo dan nakon finala moskovski sud im je odredio kaznu od 15 dana zatvora zbog prekida utakmice. U objavi koja je popratila preuzimanje odgovornosti za ulijetanje na teren Pussy Riot su svoju akciju prozvali 'Policija ulazi u meč' i podsjetili na 11. godišnjicu od smrti ruskog pjesnika Dmitrija Prigova koji je kroz svoje stvaralaštvo u rusku kulturu uveo dualnu sliku policije.

Taj dvostrani prikaz s jedne strane policiju vidi kao nebeskog čuvara koji štiti narod, a s druge strane policija postaje zemaljski nasilnik koji brani slobodu govora ili hapsi političke protivnike.

'Nebeski policajac je organizator predivnog slavlja ovog Svjetskog prvenstva, a zemaljski policajac strahuje od proslave. Nebeski policajac pažljivo prati da se poštuju pravila igre, a zemaljski policajac utrčava na teren ne poštujući pravila', dodaje se u priopćenju.

Kuračjova je u ponedjeljak izjavila da je 'šteta što smo omeli sportaše' i da je njihov prosvjed bio usmjeren na promicanje slobode govora i osudu poslovanja svjetske nogometne federacije. 'FIFA je, nažalost, umiješana u nepoštene utakmice. FIFA je prijateljica šefova država koji provode represiju, koji krše ljudska prava', kazala je ona.

Pjotr Verzilov je dodao i da je njihov prosvjed trebao pokazati kako se 'država, u liku policije, miješa u ljudske živote'.

Spomenutih četvero članova, koji su za svoju akciju prigodno bili preodjeveni u policijske uniforme, samo su dio organizacije Pussy Riot koja je već godinama poznata po smjelim prosvjedima diljem Rusije na kojima pozivaju na poštivanje građanskih prava, a posebno prava žena, te zagovaraju stavove koji se obično vežu uz lijevu stranu političkog spektra. Grupa je osnovana 2011. godine, ali svoje korijene vuče iz ruske umjetničko-filozofske aktivističke grupe Voina (rat) koja je bila aktivna od sredine do kraja prošlog desetljeća.

  • +9
Pussy Riot, članovi aktivističke skupine koji su upali na teren tijekom utakmice Hrvatska-Francuska, na sudu Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Pjotr Verzilov i njegova supruga Nadežda Tolokonikova bili su aktivni članovi dok se 2009. nisu odvojili od te grupe. Dvije godine kasnije njih dvoje uz još nekolicinu simpatizera osnivaju Pussy Riot kao feminističku punk grupu posvećenu aktivizmu i zagovaranju prava žena i homoseksualnih osoba te koji se oštro protive vladavini Vladimira Putina, kojeg smatraju diktatorom.

Pussy Riot svoj aktivizam usmjeravaju kroz objavu pjesama i videa na internetu te razne druge umjetničko-prosvjedne akcije, a do prekida finalne utakmice Svjetskog prvenstva najpoznatiji prosvjed im je bila izvedba u najvećoj moskovskoj crkvi u veljači 2012. Pet članica je tada izjavilo da su prosvjedovale protiv podrške čelnih ljudi Ruske pravoslavne crkve predsjedničkoj kampanji Vladimira Putina. Tri članice su uhapšene i osuđene zbog 'huliganizma potaknutog religijskom mržnjom'. Ekaterina Samutsevič, koja je s Verzilovom i Tolokonikovom u Pussy Riot stigla iz Voine, nakon žalbe puštena je na uvjetnu slobodu, a dvije – Tolokonikova i Marija Aljokina – u konačnici su odležale po 21 mjesec od dosuđene dvije godine zatvora.

  • +7
Ruski predsjednik Vladimir Putin s hrvatskom kolegicom Kolindom Grabar Kitarović i predsjednikom FIFA-e Giannijem Infantinom Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pussy Riot i njihovu muziku se opisuje na različite načine, od 'loše snimljene, bazirane na samo nekoliko akorda i vrištanju' do 'odličnog benda', ali glazba je samo jedan od načina njihovog djelovanja. Pjesme pod nazivima 'Putin se usrao', 'Majko Božja, uzmi Putina', 'Ubij seksista' ili 'Smrt zatvorima, sloboda prosvjedima' jasno su puno više političke poruke nego pokušaj stvaranja muzičkih uspješnica.

Zbog svojeg djelovanja, a posebno nakon što su članice završile u zatvoru, Pussy Riot je postao poznat i na međunarodnoj sceni. Skupina čije članstvo nije fiksno i broji i više od desetak osoba svoje prosvjede nije vezala isključivo uz Rusiju i ruske prilike, nego su još u listopadu 2016. objavili pjesmu i popratni videospot u kojem su predvidjeli pobjedu Donalda Trumpa na američkim izborima i prikazali budućnost svijeta u kojoj Trump svoja uvjerenja nameće javnim sramoćenjem, zlostavljanjem i žigosanjem.

  • +4
Pussy Riot predvidio je pobjedu Donalda Trumpa Izvor: Profimedia / Autor: Alamy

Iako Pussy Riot imaju solidnu podršku za svoje djelovanje, u Rusiji ne nedostaje i onih koji se ne slažu s njima. Njihov nastup u crkvi mnogi su osudili kao napad na pravo da se vjera prakticira u miru, a istraživanje javnog mišljenja nakon tog događaja pokazalo je da je jako mali dio ruskih građana bezrezervno simpatizirao njihov potez.

Izazivanje pažnje prekidom finalne utakmice sigurno je razljutilo mnoge, bez obzira na nominalno pohvalne razloge zbog kojih je četvorka uletjela u teren. Ako je suditi po dosadašnjem iskustvu, niti nove zatvorske kazne neće zaustaviti Pussy Riot u daljnjem aktivizmu, iako teško da će uskoro moći opet računati na baš tako veliku međunarodnu publiku. Čak ni ako se posvete isključivo muzici.

Upad članova grupe Pussy Riot na utakmicu finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji između Hrvatske i Francuske Izvor: tportal.hr / Autor: Goals & Highlights