WOLF THEISS

Tko su moćni Austrijanci u Todorićevu timu s vojskom od 340 odvjetnika?

02.10.2017 u 13:56

Bionic
Reading

Ivica Todorić sprema pravnu ofenzivu protiv države koja mu je, tvrdi, pod prisilom otela Agrokor iz ruku i prepustila ga izvanrednoj upravi na čelu s Antom Ramljakom

Temelj Todorićeva pravnog tima su Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, koji su u široj javnosti poznati i kao odvjetnici Ive Sanadera, Zdravka Mamića, Martine Lovrić Merzel i Milana Bandića. Tu je informaciju Todorić potvrdio i na svojem blogu. 

No Večernji list nagađa se da je njegov tim pojačan odvjetničkom kućom Wolf Theiss. Riječ je tvrtki čije je sjedište u Beču i koja se na svojim stranicama neskromno hvali kao 'vodeća odvjetnička kuća u srednjoj i južnoj Europi'. 

Wolf Theiss ima urede u 13 zemalja šire regije. Zapošljavaju 340 odvjetnika, a oko 80 posto njihova posla otpada na poslove među zemljama regije i savjetovanje stranih ulagača u regiju. Za sebe kažu da pokrivaju bankarstvo, financije, gospodarski kriminal, tržišta kapitala, energetiku, preuzimanja i spajanja, sporove svih vrsta, znanost, nekretnine te maloprodaju i poreze. 

Hrvatski ured, smješten u Zagrebu, vodi Luka Tadić-Čolić. Iako Wolf Theiss kao odvjetnički ured nije poznat u široj javnosti, na korporativnoj sceni se vrlo dobro zna za njega, što otkriva lista poslova koje su odradili u Hrvatskoj. 

  • +13
Ivica Todorić Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Savjetovali su primjerice u prodaji Bille Sparu, preuzimanju Kali Tune, preuzimanju TDR-a od BAT-a te preuzimanju Hypo banke. Za njih se čulo i kada ih je angažirala Vlada kao konzultante za monetizaciju autocesta, do koje nije došlo. 

Tada su bili dio konzultantske tvrtke s Erste grupom i Deloitteom na poslu koji su naplatili 50,8 milijuna kuna. Večernji list dodaje da su bili angažirani i na arbitraži između države i MOL-a oko vlasništva u Ini. 

Bitka za Agrokor svoj će epilog vjerojatno dobiti u sudnici Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Posjetimo, Todorić je na blogu najavio da će pokrenuti sve 'pravne radnje koje su mu na raspolaganju, kako u Hrvatskoj, tako i pred međunarodnim tijelima'. 

'Pritom ću javnim istupima i objavom relevantnih dokumenata u potpunosti razotkriti spregu politike, privatnih interesa čelnika fondova i važnih ljudi iz samog Agrokora, a koja je stvarni razlog donošenja neustavnog lex Agrokora', napisao je Todorić.