ANALITIČARI O KRITICI HNB-A

Tko je u pravu, Rohatinski ili MMF?

  • Autor: O.I. Novokmet
  • Zadnja izmjena 23.05.2011 12:59
  • Objavljeno 23.05.2011 u 12:40
Željko Rohatinski

Željko Rohatinski

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Oštrica kritike MMF-a, koji zamjera Vladi nefleksibilno radno zakonodavstvo, previsoke plaće i prevelik javni sektor, pogodila je ovoga puta i HNB: od središnje banke traži povećanje deviznih rezervi, što je guverner Rohatinski odmah odbacio. Tko je u pravu, guverner Rohatinski, koji tvrdi da su pričuve rekordno visoke te da MMF-ove preporuke o dnevnoj kupnji deviza mogu biti rizične i kontraproduktivne, ili svjetski monetarni policajac u svojoj brizi o hrvatskoj ranjivosti?

Drago Jakovčević, financijski analitičar i profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, koji često polemizira s guvernerom, ovoga puta misli da je Željko Rohatinski u pravu i proziva MMF.

'Ta bi MMF-ova preporuka stvorila paniku, devizne pričuve su čak prekomjerne u odnosu na međunarodnu likvidnost i zaštitu domaće valute. Dnevne devizne operacije koje oni traže znače slabljenje kune i destabilizaciju sustava. Ovo samo pokazuje kakvi likovi sjede u MMF-u - tamo ima ljudi koji uopće ne razumiju ekonomiju niti uvažavaju specifičnosti Hrvatske. Budemo li ih slušali, dogodit će nam se Španjolska', komentirao je Drago Jakovčević za tportal.

Za razliku od njega, Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Societe Generale Splitske banke, na pitanje tko je u pravu, Rohatinski ili MMF, odgovara da 'nitko nije u krivu'.

'Iz HNB-a su pomoću nekoliko pokazatelja odgovorili da su devizne pričuve dovoljno visoke, ali činjenica jest da kratkoročni dug premašuje iznos međunarodnih pričuva te da je priljev stranog kapitala nizak jer nema privatnih stranih investicija i gospodarstvo se sporo oporavlja. Što se tiče omjera visine međunarodnih pričuva u odnosu na uvoz, točno je da nam je taj pokazatelj visok, ali sada uvoz raste i došlo je do rasta cijene energenata, tako da će se to mijenjati', kazao je Šantić.

No Šantić upozorava da MMF-ova preporuka znači da banke redovno prodaju eure HNB-u, što bi rezultiralo stezanjem kunske likvidnosti i rastom kamatnih stopa

Direktnog utjecaja MMF-ovih preporuka na tečaj nema, smatra Šantić, iako veće devizne pričuve garantiraju veću stabilnost kune. Značajan utjecaj na stabilnost valute ima monetarna politika s politikom upravljanja međunarodnim pričuvama, a na dulji rok i fiskalna politika.

'Kako ne postoje prijetnje stabilnom tečaju, HNB je odbacio preporuke smatrajući da ne bi trebalo stezati kunsku likvidnost i usporavati oporavak. To je samo preporuka MMF-a, nema tu sukoba s HNB-om, oni su se nakon tog izvješća jednostavno našli u poziciji da im odgovore, kao odgovorni za upravljanje međunarodnim pričuvama i stabilnost cijena, odnosno domaće valute', zaključio je analitičar Splitske banke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi