SAMOZATAJNI GAZDA PLODINA

Tko je Mile Ćurković koji je prvi javno rekao: Ja želim kupiti Konzum!

07.12.2018 u 15:31

Bionic
Reading

Vlasnik Plodina 58-godišnji Mile Ćurković bacio je rukavicu izazova svim onima koji žele kupiti Konzum. On je prvi jasno i glasno iznio svoj plan za preuzimanje Agrokorovog trgovačkog lanca. 'Ne vjerujem da smo jedini zainteresirani, ali vjerujem da ćemo za preuzimanje Konzuma biti najspremniji', samouvjereno je izjavio Ćurković

Vlasnik Plodina, inače, jako malo istupa u medijima. Tako da je njegov intervju za Novi list zasigurno pomno planiran potez s kojim želi poslati snažnu poruku.

Najbolji dokaz da uvijek ima jasan cilj, do kojeg zna doći, je uspjeh Plodina. Kompanija koju je osnovao 1993. danas čvrsto drži poziciju između tri – četiri najveća igrača na izrazito kompetitivnom domaćem tržištu maloprodaje.

Ćurković je rođen u Benkovcu gdje je i započeo karijeru kao profesor informatike u srednjoj školi. Inače po struci je diplomirani ekonomist. Nakon rada u školi zaposlio se u zadarskoj tvrtki Plodine kao informatičar, da bi 1991. godine postao šef njezine riječke podružnice. Kad je tvrtka došla u probleme, uzeo je u zakup riječko skladište, kasnije ga je i kupio te je tu otvorio svoj prvi diskont.

Ćurkovićev streloviti uspon je počeo kad mu je 2001. Hypo banka dala prvi kredit. Do tad je pripremio tvrtku u tehnološkom i kadrovskom smislu.

Za razliku od nekih drugih domaćih trgovačkih mogula, poput Željka Keruma, Ćurković se nije zalijetao u druge biznise.

  • +19
Mile Ćurković Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

'Mnogi su kada bi zapali u neku krizu dolazili kod mene, bih li ja ušao u njihov biznis, od proizvodnje vode do proizvodnje suhomesnatih proizvoda. Međutim tu sam uvijek bio isključiv i držao se svog core biznisa. U biznisu je najbitnije odrediti jasan cilj, i kada ga odredite, mogućnost lutanja je mala. Što se više držite svog cilja, to ćete biti uspješniji', rekao je Ćurković za Novi list.

Prije desetak godina u razgovoru za Jutarnji list prisjetio se svojih mladenačkih planova.

'Krajnja je želja uvijek biti prvi. Kao mladić sanjao sam o tome da završim fakultet i zaposlim se u nekoj državnoj tvrtki, primam plaću i živim normalno. Međutim, pružila mi se prilika i iskoristio sam je. Bio sam na pravome mjestu u pravo vrijeme', izjavio je Ćurković.

Njegovo trgovačko carstvo danas ima 84 supermarketa. Lani je poslovao s prometom od 4,4 milijarde kuna što je gotovo deset posto rasta u odnosu na godinu ranije, dok mu je dobit skočila na 110,5 milijuna kuna. Ove godine očekuje rast prihoda između 5 i 6 posto dok će zarada biti na razini prošle godine.

Gledajući bilancu Plodine su visoko zadužena kompanija. Krajem 2017. ukupni kapital je iznosio nešto manje od 600 milijuna kuna dok su kratkoročne i dugoročne obaveze zbirno bile veće do dvije milijarde kuna. Od toga se najvećio dio odnosio na bankarske kredite i obaveze prema dobavljačima.

  • +4
Ćurković želi kupiti Konzum Izvor: Promo fotografije / Autor: Konzum

Ćurković je sina Luku postavio je za predsjednika Nadzornog odbora, a u operativnom poslovanju oslanja se na provjerene kadrove iz svog rodnog Benkovca. U tročlanoj upravi suradnice partnerice su mu Đozi Heberling i Mirjana Palada Kmetović, a kaže da ih nije ciljano birao, nego su se nametnule svojim radom u kompaniji.

Koliko je poznato, jer je vrlo samozatajan, Ćurković nema osobnog vozača. Nije sklon ni porocima. Svojedobno je izjavio kako pije samo vodu jer 'mora biti čvrsto na zemlji'. Apolitičan je, a hobi mu je ribolov.