MAĐARI 'PREUZELI' INA-U

Thernesz novi izvršni direktor za rafinerije i marketing

ina zgrada

ina zgrada

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Uprava Ine na današnjoj je sjednici imenovala Artura Thernesza na poziciju izvršnog direktora za rafinerije i marketing, priopćeno je poslijepodne iz Ine

Thernesz će preuzeti dužnosti od dosadašnjeg izvršnog direktora za rafinerije i marketing Petera Chmurčiaka najkasnije s 1. siječnja 2012. godine, priopćio je Inin sektora korporativnih komunikacija.

Artur Thernesz je međunarodno priznati kemijski inženjer i menadžer koji je u rafinerijskom poslovanju naftne industrije već više od 20 godina, navode iz Ine.

Thernesz je iskustvo stekao u američkoj tvrtki Exxon. Radio je u Hamburgu u Njemačkoj gdje je bio zadužen za maloprodajno planiranje u srednjoeuropskom ESSO klasteru koji pokriva Njemačku, Švicarsku, Austriju i istočnoeuropske zemlje. Aktivno je doprinio spajanju lokalnih kompanija Exxon i Mobil.

Nakon što se pridružio MOL-u, na poziv te kompanije 2005., vodio je imovinske, proizvodne i aktivnosti vezane za razvoj obnovljivih goriva unutar rafinerija i marketinga.

Thernesz je bio glavni doprinositelj na identificiranju i provođenju velikih investicijskih programa u MOL Grupi. Dovršio je program uvođenja EURO V goriva u Mađarskoj, pokrenuo je pravovremeno uvođenje portfelja obnovljivih goriva na svim tržištima MOL-a, bio je na čelu programa modernizacije rafinerija IES u Italiji i pridonio formiranju segmenta proizvodnje struje u MOL-u, navodi se, uz ostalo, u priopćenju te dodaje da Thernesz govori četiri jezika.

Ina je krajem rujna objavila da dotadašnji izvršni direktor za rafinerije i marketing Peter Chmurčiak zbog privatnih razloga odlazi s te pozicije, a imenovanje njegova nasljednika, po pisanju medija, izazvalo je novi spor hrvatske i mađarske strane.

Naime, mađarski je MOL, kao najveći pojedinačni dioničar Ine, početkom studenoga predložio Artura Thernesza za novog Ininog izvršnog direktora za rafinerije i marketing, dok je hrvatska strana predlagala da se na tu poziciju imenuje Miroslav Krnić, koji je u Ini, prije odlaska u konzultantsku tvrtku, radio 25 godina, među ostalim i kao zamjenik izvršnog direktora za rafinerije i veleprodaju te direktor sektora za dobavu nafte i logistiku.

Neslužbeno se doznaje da na današnjoj sjednici Uprave Ine novi izvršni direktor za rafinerije i marketing nije izabran jednoglasno, što su mediji već i najavljivali procjenjujući da će u izboru odlučiti dvostruki presudni glas predsjednika Uprave Zoltana Aldotta

Naime, Uprava Ine ima šest članova od kojih tri predstavljaju hrvatsku vladu, a tri MOL, pri čemu MOL predlaže i predsjednika Uprave čiji je glas presudan u slučaju neriješenog glasovanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi