zbog poreza

Tesla prebacuje dio proizvodnje baterija iz Njemačke u SAD

22.02.2023 u 12:40

Bionic
Reading

Tesla je zaustavio planove o proizvodnji baterija u njemačkoj saveznoj državi Brandenburg i planira prebaciti dio proizvodnog procesa u SAD zbog povoljnijih poreznih poticaja, izvijestilo je brandenburško ministarstvo gospodarstva

Američki proizvođač električnih automobila prvotno je planirao u općini Grueneheide smjestiti cijeli proizvodni proces, s najvećim kapacitetom od preko 50 gigavat sati godišnje.

Nakon što je SAD proizvođačima električnih vozila ponudio porezne olakšice za nabavu baterija iz domaće proizvodnje, tvrtka je promijenila plan.

"Tesla je pokrenuo proizvodnju baterijskih sustava u Gruenheidu i sprema se proizvoditi komponente baterijskih ćelija. U idućim proizvodnim koracima prioritet su dali SAD-u budući da je poslovanje tamo povoljnije zbog poreznih poticaja", objasnilo je brandenburško ministarstvo.

Iz Tesle nisu odgovorili na upit da komentiraju tu informaciju.

Izvršni direktor Elon Musk rekao je u ožujku 2022. da će tvornica baterija krenuti s masovnom proizvodnjom do kraja 2023. godine, dodavši ipak da je tvornicama baterija i električnih automobila trebalo više vremena za postizanje proizvodnih ciljeva no što su planirali.

U 2020. Musk je rekao da će gigatvornica u Berlinu biti najveća tvornica baterija u svijetu.

U matičnom SAD-u Tesla je imao teškoća s povećanjem proizvodnje baterijskih ćelija 4680 u pogonima u Kaliforniji i u Teksasu, što su stručnjaci pripisali novim i neprovjerenim proizvodnim tehnikama.

Krajem siječnja Tesla je najavio je da će uložiti više od 3,6 milijardi dolara u proširenje gigatvorničkog kompleksa u Nevadi koji je trebao dobiti dvije nove tvornice, za masovnu proizvodnju dugo odgađanog poluelektričnog kamiona i nove baterijske ćelije 4680.