otežan im je rad

Tekstilci se nude da proizvode za zdravstvo, policiju i vojsku: U kratkom roku to bi bilo dostatno za zadržavanje radnih mjesta

26.03.2020 u 13:53

Bionic
Reading

Domaća tekstilna i odjevna industrija u stanju je proizvoditi proizvode namijenjene zdravstvu i odjeću za sustav civilne zaštite, policiju i vojsku, objavili su u četvrtak iz Udruženja tekstilne i odjevne industrije HGK, upozorivši međutim da će epidemija koronavirusa negativno ujtecati i na poslovanje te industrije

Pandemija koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet ima teške posljedice na poslovanje, a posebno će se odraziti na tekstilnu i odjevnu industriju koja je uvozno ovisna o materijalu i sirovinama, ističu iz Udruženja tekstilne i odjevne industrije, napominjući da se više od 50 posto svih sirovina i materijala se uvozi, dok se više od 50 posto proizvodnje izvozi.

"Na tvrtke trenutno utječu tri vrlo teške situacije – prekid dobave sirovina s jedne strane te smanjena potražnja i prekid isporuke roba na inozemno tržište, uglavnom zemlje EU-a," rekao je novoizabrani predsjednik Udruženja tekstilne i odjevne industrije HGK Davor Sabolić.

Naveo je i kako se velik dio odjevne industrije u Hrvatskoj bavi tzv. lohn proizvodnjom, koja je prva na udaru krize.

Sabolić je naglasio da pad globalne potražnje za proizvodima smanjuje narudžbe stranih partnera, ali i otežava protok ključnih sirovina pa tako onemogućuje održavanje kontinuirane proizvodnje.

Kako je riječ o pretežito radno intenzivnoj industriji, vrlo je velik pritisak na troškove poslovanja te je nemoguće dugoročno održavati broj zaposlenih ako se ne donesu konkretne mjere za spašavanje i pomoć industriji, ističu.

"Ova kriza je naravno i prilika za cijeli sektor da se pokuša reorganizirati s ciljem zaokreta proizvodnje ka proizvodima koji su trenutno nužni na domaćem tržištu", kazao je Sabolić.

Prema njegovim riječima, trenutno je jako otežana nabavka pojedinih ključnih proizvoda, kao i onih standardne naravi koji su zbog svog porijekla s Dalekog Istoka teško dobavljivi u ovom trenutku.

Iz Udruženja ističu kako je tekstilna industrija u stanju proizvoditi u većim količinama primjerice kompletni posteljni platneni program za opremanje zdravstvenog sustava (bolnice, domovi zdravlja, prihvatni centri i sl.), radno-zaštitnu odjeću za kompletno osoblje u zdravstvenom sustavu, odjeću za sustav civilne zaštite, policiju i vojsku.

Što se tiče specijalnih zaštitnih sredstava, pri čemu su trenutno aktualne zaštitne maske, pojašnjava da ne postoji proizvodnja maski kategorije FFP3 kao jedine certificirane maske koja štiti od virusa COVID-19 te da je u ovom trenutku takvu vrstu proizvodnje vrlo teško pokrenuti zbog specifičnosti opreme i uvjeta, koju naša zemlja u ovom trenutku nema.

Iz Udruženja ističu kako bi opremanje zdravstvenog sustava, kao i ostalih ključnih službi s opremom u kratkom roku bilo dostatno za ozbiljnije zadržavanje radnih mjesta, što bi vrlo pozitivno utjecalo i na poslovanje, kao i dizanje morala zaposlenika.