AKVIZICIJE NA POMOLU

Tedeschijev Atlantic traži nove tvrtke u Srbiji

  • Autor: tportal.hr/Tanjug
  • Zadnja izmjena 22.10.2012 09:46
  • Objavljeno 22.10.2012 u 09:36
Emil Tedeschi

Emil Tedeschi

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Emil Tedeschi, predsjednik uprave hrvatske Atlantic grupe, najavio je da ta kompanija u 2013. godini planira nove investicije u Srbiji od oko pet milijuna eura, koje će se odnositi na modernizaciju postojećih kapaciteta, ali i mogućnost preuzimanja pojedinih kompanija u Srbiji

Tedeschi nije htio reći koje će tvrtke u Srbiji biti preuzete jer je to poslovna tajna, ali je kazao da je u regiji, u segmentu prehrambene industrije, u tijeku značajna konsolidacija i okrupnjavanje, a Atlantic grupa će, kao jedna od vodećih kompanija u regiji, sigurno imati aktivnu ulogu u tome, piše Tanjug.

'Dosad su sva ulaganja koja smo imali u Srbiji imala dobre rezultate i bila su više nego dobrodošla kod lokalnih zajednica, zaposlenih, a bez obzira na manje izazove koji su normalni u poslu, smatram da je Srbija kvalitetna zemlja za investicije', naveo je Tedeschi.

Atlantic grupa je vlasnik tri proizvodne kompanije u Srbiji: Soko Štarka, Grand kafe i tvornice za proizvodnju flaširane vode i bezalkoholnih pića Palanački kiseljak i Kokta.

Tedeschi je ocijenio da je sektor prehrambene industrije u regiji vrlo konkurentan, ali da sve građane i poslovne ljude brine globalna i regionalna kriza koja, međutim, ne može biti izgovor za neprovedene strukturne reforme.

'Promatramo li zemlje poput Grčke i Mađarske, vidimo da može biti i gore nego što je to u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji', rekao je.

Tedeschi je ipak istaknuo da i ove zemlje mogu i moraju bolje, navodeći kao primjere relativno male zemlje poput Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Litve, Letonije ili Finske.

On je rekao da Atlantic grupa koristi prednosti bescarinskog sporazuma s Ruskom Federacijom i da sva roba koja je proizvedena u Srbiji ima komparativnu prednost u plasmanu na rusko tržište.

Kada je riječ o sporazumu CEFTA-e, Tedeschi je rekao da se ulaskom Hrvatske u EU 30. srpnja sljedeće godine za Atlantic grupu neće bitno promijeniti situacija jer ima relativno dobar balans između proizvodnih kapaciteta u zemljama CEFTA-e i onih koji se nalaze u Sloveniji, Njemačkoj i Hrvatskoj, a koji ulaskom Hrvatske u EU, neće više potpadati pod bescarinski režim CEFTA-e.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi