HVALI TODORIĆA

Tedeschi: Kupnja Mercatora je veliki poduzetnički pothvat

Emil Tedeschi

Emil Tedeschi

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Vlasnik Atlantica Emil Tedeschi u razgovoru za Jutarnji list komentirao je Agrokorovo preuzimanje Mercatora, ali i ideju Jugosfere, odnosno zajedničkog tržišta zemalja bivše Jugoslavije. O Agrokorovom preuzimanju Mercatora Tedeschi ima samo riječi hvale

'Riječ je o velikom poduzetničkom pothvatu i, iz perspektive investitora, svakako o dobroj poslovnoj logici. Čestitao sam Ivici Todoriću, njegovu timu, kao i dioničarima i Upravi Mercatora', rekao je Tedeschi.

Tedeschi kaže da su bespredmetne priče o 'kolonizaciji' Srbije i Slovenije od strane Agrokora

'Uz rizik da se ponavljam, treba reći da nema smisla uporno stavljati poslovanje, odnosno tijek kapitala pod nacionalne zastave. Sjećam se jednog komentara na Facebooku prilikom našeg preuzimanja Droge Kolinske – da je to najveći događaj nakon oslobađanja Knina. Atlantic Grupa nije porazila Sloveniju! Mi smo kao kompanija u toj utrci pobijedili jake financijske fondove jer smo imali najbolju ponudu. Točka! Svaka druga interpretacija nema veze sa zdravim razumom. Tri godine nakon akvizicije i najveći skeptici su se uvjerili da smo napravili sve što smo obećali. Danas smo integrirana kompanija koja raste, imamo odlična iskustva u Sloveniji, a isto tako i u Srbiji, BiH i Makedoniji'.

O tzv. 'Jugosferi' Tedeschi se izražava afirmativno.

'Kad je Tim Judah iz The Economista nominirao taj termin, a Atlantic apostrofirao kao jedan od ekonomskih integratora koji ga na neki način simboliziraju, već sam tada objasnio da termin očito nije geopolitički i ne podrazumijeva nikakvo romansiranje ni renesansu političkog udruživanja. Uz kulturu, glazbu, ekonomija je uvijek u funkciji povezivanja, svakako prije politike. Širenje u regiju je logično, jer kompanije poznaju tržište i traže potrošače koji i prepoznaju njihove robne marke, od Slovenije do Makedonije. Ipak smo nekad bili dio jednog tržišta, i to je ekonomski gledajući bitna olakotna okolnost. Ali regija nije jedini izlaz ili formula za uspjeh. Evo, Atlantic trenutno 21 posto svojih prihoda ostvaruje izvan regije, a cilj nam je na izvanregionalnim tržištima do 2017. ostvarivati 35 posto ukupnih prihoda. Naša strategija podrazumijeva snažnu internacionalizaciju'.

Priliku za širenje vidi prije svega u Rusiji.

'Tržišta Rusije i ZND-a imaju veliki potencijal, tamo kroz dodatna ulaganja s ovogodišnjih 40-ak milijuna planiramo kroz tri godine narasti na 100 milijuna eura. Očekujemo također značajan rast na zapadnoeuropskom tržištu, prije svega u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj, i to s našim brendovima Multipower, Argeta, Donat Mg i Cedevita GO, koji imaju najveći internacionalni potencijala', rekao je Tedeschi.

Cijeli članak pročitajte OVDJE

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!