LJUBO JURČIĆ:

'Tečaj kune puknut će do kraja 2011. godine'

01.12.2010 u 15:43

Bionic
Reading

Devalvacija kune proizvela bi znatno više negativnih učinaka nego što bi pomogla gospodarskom oporavku, ocijenili su sudionici okruglog stola Matice hrvatske, na kojem je bilo riječi o širim aspektima monetarne politike i njezine uloge u poticanju rasta

Profesor Ljubo Jurčić iznio je stajalište da tečajna politika nije prioritetno pitanje, već da u Hrvatskoj prije svega treba drukčije koncipirati ekonomsku politiku. Prema njegovom mišljenju, glavni prioritet Hrvatske je odgovor na pitanje što, gdje i kako proizvoditi kako bi se ostvarili ključni ciljevi, a to su gospodarski rast i povećanje zaposlenosti. Založio se za oblikovanje industrijske i regionalne politike koje bi trebalo kreirati po uzoru na razvijene zemlje.

Govoreći o tečajnoj politici Hrvatske narodne banke, Jurčić je naglasio da tečaj mora biti instrument, a ne cilj monetarne politike. Konstatirao je da je uvođenjem fiksnog tečaja postignuta financijska stabilnost, ali da je kroz fiksni tečaj Hrvatska postala nekonkurentna.

'Nismo smanjili troškove proizvodnje i zato fiksni tečaj nije postigao svoj cilj', rekao je Jurčić, dodajući da danas imamo jaku kunu, a slabo gospodarstvo, za što su krivi i fiskalna i monetarna politika, koje se nisu prilagodile stvarnosti.

'Vrijednost novca je slika gospodarstva, ali u Hrvatskoj tečaj kune daje lažnu sliku jer smo u podlogu njezine vrijednosti stavili devize koje ustvari nismo zaradili, nego smo ih posudili', ustvrdio je Jurčić, dodajući da tako 'danas imamo vanjski dug od 45 milijardi eura, a devizne rezerve nam iznose 10 milijardi'.

Prema njegovom mišljenju, količinu novca treba usklađivati s proizvedenim bogatstvom, a ne s posuđenim novcem. Zaključio je da će se fiksni tečaj sam od sebe urušiti, iznoseći mračnu prognozu da će se to dogoditi do kraja 2011. godine.

Prema analizi Zvonimira Ratkovskog i Milana Deskara-Škrbića, studenata četvrte godine Ekonomskog fakulteta, devalvacija nema dugoročni pozitivni učinak, a Hrvatska je ne bi trebala provesti zbog skorog uvođenja eura. Umjesto devalvacije, smatraju studenti, trebalo bi smanjiti jedinični trošak rada i orijentirati se na proizvodnju i inovacije.

Sociolog Darko Polšek s Filozofskog fakulteta u Zagrebu govorio je o pogubnim učincima devalvacije ističući da je ona 'gore rješenje od bolesti'.

Nažalost, odgovor na kritike upućene monetarnoj politici nismo dobili, budući da je zamjenik guvernera HNB-a Boris Vujčić u zadnji čas otkazao sudjelovanje na okruglom stolu.