30.000 PROSTORNIH METARA NA SAT

Talijanski Eni prepustio INA-i polovicu svog plina

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 10.01.2009 20:50
  • Objavljeno 10.01.2009 u 20:46
plin na nuli pritisak sat

plin na nuli pritisak sat

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Predsjednik Uprave INA-e Tomislav Dragičević izjavio je večeras da je talijanski Eni prepustio INA-i polovicu svog plina iz sjevernog Jadrana

'Danas će nam talijanski partner prepustiti polovicu svoje proizvodnje iz polja u sjevernom Jadranu čime ćemo dobiti 30-ak tisuća prostornih metara plina na sat', rekao je Dragičević u večerašnjem 'Dnevniku' HTV-a.

Kako se večeras doznaje u INA-i, isporuka polovice proizvodnje talijanskog Enija u sjevernom Jadranu prema Hrvatskoj počela je danas poslijepodne i večeras je dosegnula predviđenih 30-ak tisuća prostornih metara.

Predsjednik Uprave INA-e i večeras je ponovio kako INA i talijanski Eni koji zajednički rade u sjevernom Jadranu, imaju dobar, kvalitetan ugovor te kako Eni plin sa sjevernojadranskih polja dobiva na temelju ulaganja u taj projekt.

Dragičević je podsjetio i da je jutros krenuo interventni uvoz plina koji je INA dogovorila zajedno s mađarskim MOL-om, njemačkim EON Ruhrgasom i svim transporterima plina na tom smjeru. Od jutros od 6 sati u hrvatski transportni plinski sustav počeo je ulaz plina iz interventnog uvoza, a riječ je o oko 40 tisuća prostornih metara prirodnog plina na sat, odnosno dnevno oko milijun prostornih metara.

Predsjednik Uprave INA-e istaknuo je kako su i količine iz interventnog uvoza i količine koje će INA-i prepustiti Eni dovoljne za održavanje sustava, te kako se i dalje treba pridržavati uvedenih restrikcija potrošnje plina za industrijske potrošače.

Dragičević je također ocijenio kako je krizna situacija nakon prekida isporuke ruskog plina u Hrvatskoj bila dobro upravljana.
'Ova krizna situacija nije se mogla bolje upravljati nego sada', istaknuo je predsjednik Uprave INA-e.

Odgovarajući na novinarski upit potvrdio je kako se znalo za rusko-ukrajinske sukobe, ali se nije moglo predvidjeti da će isporuka plina Hrvatskoj biti skroz obustavljena. Također je podsjetio da je početkom siječnja u skladištu Okoli bilo oko 370 milijuna prostornih metara plina te kako je Vlada RH imala uredbu i propise za brzu reakciju na krizu.

Prema podatcima od danas poslijepodne, u skladištu Okoli je trenutačno oko 353 milijuna kubika plina.

Dragičević je kazao i kako, uz sadašnju dinamiku potrošnje plina i uvedeni 5. i 6. stupanj mjera ograničenja potrošnje plina, Hrvatska ima plina za 19 do 20 dana, ako se nešto ne promijeni.

U Hrvatskoj su od jutros od 8 sati na snazi mjere 5. i 6. stupnja ograničenja opskrbe prirodnim plinom, odnosno mjere obustave plina industrijskim i ostalim nezaštićenim kupcima, za osiguravanje nesmetane opskrbe plinom zaštićenih kupaca (kućanstva, bolnice, škole, dječji vrtići i ostale ustanove od posebne javne važnosti).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!