BURZE SE OPORAVILE, ALI...

Talijanske banke ostaju tempirana bomba. Hoće li se to preliti na Hrvatsku?

05.12.2016 u 12:18

Bionic
Reading

Talijani su na referendumu u nedjelju odbacili prijedlog premijera Mattea Renzija: od ustavne reforme talijanske vlasti neće biti ništa. Renzi je prihvatio odgovornost za poraz i podnio ostavku, što je manji dio investicijske zajednice natjerao u strah. Nameću se dva pitanja: što će biti s talijanskim bankama u slučaju dugotrajne političke krize i koliko će vrijednosti izgubiti euro?

Ulagači na europskim burzama nisu prestravljeniU vrijeme pisanja teksta paneuropski burzovni indeks EURO STOXX 50 bio je u plusu više od jedan posto, što se može tumačiti kao da ulagači pozdravljaju Renzijev odlazak. Burze u Frankfurtu, Londonu i Parizu također su bile u plusu više od jedan posto.

Burza u Milanu ujutro je također pala više od dva posto, no u ovim trenucima ključni indeks je u plusu gotovo jedan posto.

Ranije ujutro, vrijednost eura pala je prema dolaru na razinu ispod 1,05 dolara za euro. Međutim već do podneva zajednička europska valuta se oporavila i za jedan euro se na svjetskim tržištima plaćalo 1,06 dolara.

Katastrofalan scenarij je izbjegnut, misle analitičari, jer je ishod talijanskog referenduma bio očekivan.

'Ishod referenduma već je ugrađen u tržišta, a važno je i to što to nije velik rizik za tržišta jer to nije bio glas o članstvu u EU-u. Sada je to iza nas pa ulagači kupuju dionice koje su posljednjih tjedana bile potisnute', kaže Sylvain Logandin, analitičar u tvrtki FXCM.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će Europska središnja banka (ECB) u četvrtak najaviti produljenje postojećih poticajnih programa. Analitičari kažu da su se ulagači odlučili na kupnju jer su cijene talijanskih dionica pale vrlo nisko pa predstavljaju povoljnu priliku za kupnju.

Što će biti s talijanskim bankama?

Otvorenim pitanje i dalje ostaje sudbina talijanskih banaka kojima prema nekim procjenama treba pedesetak milijardi dolara za jačanje bilanci. Problemi s talijanskim bankama mogli bi se preliti i na hrvatski bankarski sustav.

Koliko su u problemima talijanske banke, možda najbolje govore cijene njihovih dionica. Vrijednost dionica najveće talijanske banke Unicredit (u čijem je vlasništvu i Zagrebačka banka) od početka ove godine skliznule su za čak 65 posto. Dionice banke Intesa Sanpaolo, vlasnika Privredne banke Zagreb, zabilježile su nešto blaži, ali još uvijek vrlo ozbiljan pad od 45 posto.

Situacija na burzama odraz je zabrinutosti investitora i javnosti oko budućnosti talijanskih banaka. Problem koji im zagorčava život razina je loših kredita. Prema posljednjim podacima, iznos kredita s kojima Talijani i tamošnje kompanije kasne u otplati više od tri mjeseca dosegnuo je 360 milijardi eura, što predstavlja petinu ukupnih odobrenih kredita.

S obzirom na sve, banke se teško odlučuju na davanje novih kredita što nije dobro za usporeno gospodarstvo. Problem koji je trebao riješiti Renzi od sinoć više nije u njegovim rukama i čekat će novog mandatara, a upravo zbog odugovlačenja, ulagači nisu skloni talijanskim bankama, iz čega pak proizlazi strah zbog mogućih šokova na bankarskom tržištu.