TRŽIŠTA KAPITALA

Svjetske burze pale, Fed poručuje da će kamate i dalje rasti

12.02.2023 u 07:44

Bionic
Reading

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale jer je sve izglednije da će kamatne stope američkog Feda dosegnuti više razine nego što se očekivalo i na njima se zadržati dulje nego što se očekivalo.

Na Wall Streetu je Dow Jones oslabio 0,2 posto, na 33.869 bodova, dok je S&P 500 sklizno 1,1 posto, na 4.090 bodova, a Nasdaq indeks 2,4 posto, na 11.718 bodova.

Ti su indeksi snažno porasli od početka ove godine jer se ulagači nadaju da će se američko gospodarstvo nakon agresivnog povećanja kamatnih stopa središnje banke 'mekano prizemljiti' i izbjeći recesiju.

To je i dalje moguće, no splasnule su nade ulagača da će konačna kamata, odnosno kamata na kojoj bi Fed završio proces povećanja cijene novca, biti manja od 5 posto.

S obzirom na kretanje inflacije i poruke niza dužnosnika američke središnje banke, na tržištu novca sada se očekuje da će konačna kamata do srpnja dosegnuti 5,1 posto.

A većina dužnosnika Feda poručuje i da će se kamate zadržati na tim razinama vjerojatno i dulje nego što se očekivalo kako bi se inflacija znatnije spustila.

Zbog toga su posljednjih dana porasli prinosi na američke obveznice, što negativno utječe na tržište dionica.

„S rastom prinosa, obveznice postaju legitimna alternativa dionicama”, kaže Michael Rosen, direktor u tvrtki Angeles Investments.

Ni kvartalni poslovni rezultati kompanija nisu impresivni. Izvješća je dosad objavilo više od polovice kompanija iz sastava S&P 500 indeksa.

Doduše, oko 69 posto njih ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo, no analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija na godišnjoj razini pale.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,25 posto, na 7.882 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,1 posto, na 15.307 bodova, a pariški CAC 1,4 posto, na 7.129 bodova.