150 MILIJUNA EURA

Svjetska banka kreditom podržala program oporavka

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.05.2011 13:31
  • Objavljeno 06.05.2011 u 10:50
martina dalić

martina dalić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Maček

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je Hrvatskoj zajam težak 150 milijuna eura za razvojnu politiku gospodarskog oporavka. Zajmom se podupire fiskalna konsolidacija kroz smanjenje troškova javne uprave, zdravstva, mirovina i socijalne skrbi te razvoj dinamičnog privatnoga sektora unapređenjem poslovnoga okruženja i smanjenjem uključenosti države u poslovni sektor

Taj je zajam, prvi od predviđena dva za razvojnu politiku, odobren po šestomjesečnome EURIBOR-u za euro uvećanome za fiksnu kamatnu maržu (što bi trenutno odgovaralo kamatnoj stopi od oko 2,5 posto), uz jednokratnu otplatu glavnice nakon 15 godina.

Konkretno, zajmom se podupiru reforme u dva široka područja. Prvo područje odnosi se na napore u fiskalnoj konsolidaciji smanjenjem troškova javne uprave, zdravstva, mirovina i socijalne skrbi. Ti su napori unaprijedili upravljanje javnom potrošnjom te osnažili srednjoročnu održivost javnih financija, s ciljem očuvanja makroekonomske stabilnosti.

Isto tako, zajmom se podupire razvoj dinamičnog privatnoga sektora unapređenjem poslovnoga okruženja te smanjenjem uključenosti države u poslovni sektor. Hrvatske su vlasti već poduzele mjere za povećanje fleksibilnosti tržišta rada, smanjivanje administrativnih i pravnih prepreka za tvrtke te su ubrzale privatizaciju trgovačkih društava u državnome vlasništvu.

'Veseli nas što hrvatske vlasti postižu napredak u provedbi Programa gospodarskoga oporavka te što su važne reforme s ciljem promicanja održivosti javnih financija u tijeku', rekao je Peter Harrold, direktor Svjetske banke za središnju Europu i baltičke zemlje. 'Istovremeno potičemo vlasti da ubrzaju reforme, jer će Hrvatska snažnijom provedbom reformi prije ulaska u Europsku uniju izvući maksimalnu korist od članstva.'

'Odobrenjem tog zajma, Svjetska banka potvrdila je svoju podršku Vladinom Programu gospodarskog oporavka iz 2010. godine, čiji je cilj oporavak i ublažavanje utjecaja globalne gospodarske krize na društvo. Vjerujemo da će se ovaj zajam za razvojnu politiku pokazati kao odgovarajući modalitet podrške Svjetske banke našim srednjoročnim planovima i institucionalnim reformama', izjavila je Martina Dalić, ministrica financija Republike Hrvatske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi