ANALITIČARI UPOZORAVAJU

Svijet je na pragu nove recesije

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.08.2011 13:20
  • Objavljeno 18.08.2011 u 12:42
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Strahovita kolebljivost i oštra korekcija cijena dionica koje potresaju globalna financijska tržišta znak su nadolazeće duboke recesije koja bi mogla pokositi i najnaprednija gospodarstva, smatra Nouriel Roubini, jedan od najutjecajnijih svjetskih ekonomista koji je predvidio financijski slom 2008. godine

U kolumni za Project Syndicate, Roubini zaključuje da je tvorcima ekonomske politike ponestalo trikova za oživljavanje gospodarstva. 'Do lani su tvorci politike uvijek uspijevali izvući novi trik iz rukava te ponovno uvesti inflaciju cijena imovine i potaknuti gospodarski oporavak', navodi Roubini, izražavajući sumnju u mogućnost da se mjerama poput financijskih poticaja, umjetnog spuštanja kamatnih stopa i sanacije banka još jednom potakne rast.

Roubini smatra da se treba odmaknuti od anglosaksonskog modela laissez-fair ekonomije, vudu ekonomike i kontinentalnog europskog modela socijalnih država ovisnih o deficitu.

Rješenje za izlazak iz krize vidi u ponovnom postizanju ravnoteže između tržišta i javnih dobara. 'Pravu ćemo ravnotežu postići stvaranjem novih radnih mjesta putem dodatnih poticaja za produktivno ulaganje u infrastrukturu. Također je važno unaprijediti proces oporezivanja, uskladiti kratkoročne poticaje sa srednjoročnom i dugoročnom financijskom disciplinom, uspostaviti krizne zajmove radi sprečavanja bankarskih kriza, smanjiti teret duga nesolventnih kućanstava i drugih gospodarskih jedinki zahvaćenih krizom, uspostaviti strog nadzor nad pobješnjelim financijskim sustavom te restrukturirati goleme banke i oligopolističke zaklade', predlaže Rubini.

Da je svjetsko je gospodarstvo 'opasno blizu recesije', smatraju i analitičari Morgan Stanleyja, koji su zbog dužničke krize u eurozoni i slabosti američkog gospodarstva smanjili procjene rasta globalnog gospodarstva za ovu i iduću godinu.

U napomeni klijentima, analitičari Morgan Stanleyja smanjili su procjenu rasta globalnog bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu sa 4,2 na 3,9 posto, a za 2012. godinu sa 4,5 na 3,8 posto.

Reakcija analitičara te banke uslijedila je nakon nedavnog izvješća da je rast njemačkog gospodarskog u drugom tromjesečju naglo usporio na 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. U prvom tromjesečju njemački BDP je porastao za 1,3 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi