INVESTICIJSKI FONDOVI

Svibanj najuspješniji mjesec u povijesti

investicije

investicije

Izvor: Shutter stock / Autor: -

Pozitivan trend na globalnim burzama započet u ožujku nastavljen je i u svibnju, a osobito je bio izražen na Zagrebačkoj burzi. Fondovi su zabilježili najveće mjesečne prinose ikada ostvarene u povijesti hrvatske fondovske industrije. Čak su mjesečni prinosi bili veći od onih rekordnih postignutih još u 2007. Vodeći Američki indeksi Dow Jones, Nasdaq i S&P 500 porasli su od šest do devet posto, dok je dionički indeks Zagrebačke burze, Crobex u svibnju porastao za vrtoglavih 34,55 posto na 2.144,14 boda

U svibnju je pokrenut novi dionički fond NFD Nova Europa, tako da je ukupno aktivnih 88 fondova. Svibanj je u plusu završilo njih 78 (u travnju 79), a ostvarili su mjesečne prinose u rasponu od 0,25 do 28,73 posto. Svibanj je za fondove bio daleko najuspješniji mjesec jer je 27 fondova poraslo za više od deset posto, dvanaest ih je poraslo preko petnaest posto, a pet ih bilježi rast veći od dvadeset posto.

Palo je samo pet dioničkih, četiri mješovita te jedan obveznički, s time da su padovi fonda, s iznimkom AC Rusije i InterInvest Balanced manji od dva posto. Među deset najuspješnijih nalaze se dionički fondovi i mješoviti Agram Trust, a predvodi ih fond Raiffeisen hrvatske dionice. Ukupno je za više od jedan posto poraslo pedeset i osam fondova, a među njima se nalazi čak devet obvezničkih.

Od 59 dioničkih i mješovitih fondova, najbolje rezultate bilježe oni koji investiraju na Zagrebačkoj burzi, dok fondovi orijentirani na razvijena tržišta bilježe rast do deset posto. Čak je trideset i osam fondova poraslo za više od pet posto. Najveće prinose u svibnju među dioničkim fondovima bilježe Raiffeisen hrvatske dionice (28,73 posto), OTP Indeksni (24,30 posto), Prospectus JIE (24,08 posto) i PBZ Equity (22,93 posto).

Kod mješovitih, titulu najboljeg zaradio je Agram Trust rastom od 20,25 posto, a slijedi ga PBZ Global rastom od 13,49 posto. Ukupno je devet mješovitih poraslo za više od pet posto. Kod dioničkih i mješovitih fondova najveći pad bilježe AC Rusija i InterInvest Balanced s padom od 2,01 posto odnosno 2,43 posto.

Obveznički fondovi također su zabilježili fenomenalne rezultate te je samo KD Adria Bond pao za 1,15 posto, dok ostalih jedanaest bilježi rast. Čak je osam obvezničkih porasla preko jedan posto, a predvode ih Raiffeisen Bond i ZB bond rastom od 2,81 i 2,03 posto.

Novčani fondovi u travnju su svi porasli. Ostvarili su prinose u rasponu od 0,28 do 0,78 posto. Najuspješniji su bili Raiffeisen Cash (0,78 posto) i PBZ Novčani (0,67 posto). Rast veći od 0,50 posto bilježi sedam od ukupno šesnaest novčanih fondova.

Prinosi fondova u ovoj godini kreću se u rasponu od 39,49 do -27,36 posto. Pozitivne rezultate  ostvarila su 74 fonda. Najuspješniji bilježe rast veći od deset posto, njih sedamnaest, a pet je fondova u ovoj godini poraslo preko dvadeset i pet posto. Najuspješniji su MP-Bric.HR i Prospectus Worldwide.

Detaljne podatke o prinosima investicijskih fondova pogledajte ovdje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi