rba analitičari

Sve više zaposlenih u prerađivačkoj industriji, sve manje u financijama

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 22.01.2018 08:51
  • Objavljeno 22.01.2018 u 08:51
tportal

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinkstock

Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), u prosincu prošle godine ukupan broj osiguranika iznosio je 1,475 milijuna čime je nastavljen pozitivan trend kretanja na godišnjoj razini, dok je u skladu s uobičajenim sezonskim kretanjima ukupan broj osiguranika na mjesečnoj razini smanjen.

Tako je u odnosu na studeni ukupan broj osiguranika HZMO-a niži za 10,7 tisuće (pad od 0,7%). Negativne mjesečne promjene, odnosno smanjenje broja osiguranika uobičajeno je za razdoblje od kolovoza do siječnja i određeno je sezonskim kretanjima.

Promatrano prema povijesnim podacima, mjesec srpanj bilježi najveći broj osiguranika, dok se isti na najnižoj razini nalazi u siječnju. Stoga je i u mjesecima pred nama moguće očekivati smanjenje broja osiguranih osoba. Promatrano prema NKD-u, u odnosu na studeni, zamjetno je smanjenje broja osiguranika u djelatnostima zapošljavanja (-13,38%), skladištenja i pratećih djelatnosti u prijevozu (-14,74%) te smještaja (-6,9%) dok je s druge strane zabilježen rast osiguranika u djelatnostima gradnje građevina niskogradnje (+12,3%).

Na godišnjoj razini broj osiguranika u prosincu je rastao po stopi od 2,4% i bio je za 34,9 tisuće viši u odnosu na prosinac 2016.

Godišnji rast broja osiguranika prema podacima HZMO-a prisutan je od ožujka 2015. Najveći prirast broja osiguranika, njih 6,4 tisuća, došao je iz prerađivačke industrije koja uz trgovinu generira najveću zaposlenost u Hrvatskoj (svaka od ove dvije kategorije predstavlja oko 16% ukupno osiguranih osoba pri HZMO-u). U prosincu je broj osiguranika u prerađivačkoj industriji iznosio 244,2 tisuće, a najviše zaposlenih bilo je u potkategoriji Proizvodnja prehrambenih proizvoda, njih 47,2 tisuće.

U djelatnosti građevinarstva bilo je više od 100 tisuća osiguranika što predstavlja godišnji rast od 5,7%. S druge strane, djelatnosti koje kontinuirano bilježe negativne godišnje stope rasta odnosno pad broja osiguranika od siječnja 2015. ostaju Rudarstvo i vađenje (-1,2%), te Financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (-2,5%). U zimskim mjesecima, broj osiguranika počeo se polagano smanjivati zbog sezonskih čimbenika. Ipak, u usporedbi s prethodnim godinama (od 2013. otkada je dostupna statistika HZMO-a) on će ostati na višim razinama odražavajući polagani oporavak gospodarstva.

  • +8
  • +5

Prosvjed radnika Gredelja u stečaju

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!