ogorčeni i zatečeni

Radnici Rafinerije Sisak o otkazima: Ipak nas zatvaraju

19.01.2018 u 18:11

Bionic
Reading

Nakon prve smjene u Rafineriji nafte u Sisku zaposleni su u petak bili zatečeni i iznenađeni najavom Inine uprave o organizacijskim promjenama i višku radnika, a iako još nisu bili upoznati s priopćenjem Ine, prva reakcija im je bila: ‘Ipak nas zatvaraju.’ Ni u rafinerijskim sindikatima ni u Udruzi hrvatskih branitelja Domovinskog rata, koji inače u takvim slučajevima vrlo brzo reagiraju, još nisu mogli komentirati najnovije priopćenje

Predsjednik sindikata Nove solidarnosti i Stožera za obranu Rafinerije Predrag Sekulić ocijenio je kako je žalosno da takvu vijest, koja je za radnike od vitalnog značenja, doznaju na takav način, tj. da je mediji doznaju prije njih.

 ’Nitko iz Radničkog vijeća nije nas o tome obavijestio. Ako je vijest točna, sazvat ćemo članove Stožera za obranu Rafinerije i očuvanje radnih mjesta kako bismo se dogovorili o daljnjim akcijama. Upozoravali smo i prije na mogući ovakav scenarij jer MOL od Siska odavno želi napraviti skladište, ili, kako oni kažu, logistički centar’, rekao je Sekulić.  Kako je ocijenio, na to je upućivala i Deloitteova analiza, koju je platila uprava, a za koju smatra da nije vjerodostojna.

  • +7
Predrag Sekulić bio je MOST-ov kandidat za župana Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

 ’Iako se navodi kako ćemo nastaviti rad u blokovima, zatvaranje postrojenja FCC za nas praktički znači prekid proizvodnje. Naime, katalitički kreking je naš najprofitabilniji pogon’, rekao je Predrag Sekulić, dodajući da će se Stožer uskoro javiti s priopćenjem i najavom sljedećih akcija.

 Ina je pripremila prijedlog organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak, koji podrazumijeva prijevoz naftnih poluproizvoda između rafinerija Sisak i Rijeka i prekid rada postrojenja FCC u sisačkoj rafineriji, što znači i smanjenje broja radnika za maksimalno 40 u drugoj polovici ove godine, priopćili su u petak iz Ine.     

  • +8
Andrej Plenković s članovima Vlade u obilasku Rafinerije nafte Sisak Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX