nevjerojatno

Sve je stalo: Već 18 dana sustav za EU fondove na radi, ni plaće se ne mogu isplatiti, a razlog je... uvođenje eura!

18.01.2023 u 21:52

Bionic
Reading

Već 18 dana sustav za EU fondove, odnosno platforma za praćenje projekata u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a ne radi zbog uvođenja eura. Apsolutno je sve stalo, čak se ni plaće ne mogu isplatiti

Informatički sustav za praćenje i provedbu EU projekata nije spreman za novu valutu. Zbog uvođenja eura cijeli sustav za Europske fondove ne radi, unatoč tome što su iz resornog ministarstva najavili da će proraditi 9. siječnja. Izazvalo je to val ljutnje među onima koji svakodnevno bave europskim projektima.

'Ako se znalo, i ako se već vidjelo krajem prosinca, a sigurna sam da se znalo krajem prosinca da će s time biti problem, onda se moglo eventualno uz izmjenu pravila koja se odnose na provedbu projekta ići na nekakvu papirnatu varijantu koja bi služila kao privremeno rješenje za projekte koji se nalaze u problemima', govori Ariana Vela, konzultantica za europske fondove, piše Danas.hr.

Iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kažu da su zbog nedostupnosti sustava produljili rokove za podnošenja obrazaca. S druge strane koordinatori projekata ističu da je velik problem što sve aktivnosti stoje jer im se ne mogu isplatiti sredstva kojima ih mogu financirati.

'Ako je netko očekivao isplatu tijekom prvog i drugog mjeseca, taj rok za isplatu će se odgoditi za toliko dana koliko će sustav biti izvan funkcije', kaže Natalia Zielinska, konzultantica za europske fondove.

No, u Ministarstvu ističu kako nisu oni krivi za ovakvu situaciju. 'Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije poduzelo je sve potrebne korake u pogledu prilagođavanja informacijskog sustava na prelazak na euro, a niti jedan korisnik bespovratnih sredstava neće biti zakinut te će sva sredstva, za koja korisnici podnose zahtjeve, biti pravovremeno isplaćena', rečeno je iz Ministarstva.

  • +5
Hrvatske eurokovanice Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Euro.hr