zaključen sporazum

Suradnja Ericssona i MIT-a na dizajnu najnovijeg hardvera za mobilne mreže 5G i 6G

25.08.2021 u 10:35

Bionic
Reading

Kompanija Ericsson i američki MIT na temelju zaključenog sporazuma surađivat će na dva velika istraživačka projekta za dizajn najnovijeg hardvera, koji bi mogao pokretati sljedeću generaciju 5G i 6G mobilnih mreža, izvijestili su u srijedu iz zagrebačkog Ericssona Nikole Tesle (ENT)

Riječ je o suradnji u sklopu koje će Ericsson i istraživački odjeli MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) istraživati kako izgraditi nove mrežne infrastrukture, kao i litijske uređaje koji će, kako navode iz ENT-a, omogućiti neuromorfnu obradu podataka koja obećava eksponencijalno energetski-učinkovitije algoritme od danas dostupnih.

Za taj budući napredak u hardveru kažu i da bi mogao dovesti do uređaja "nulte energije", koji mogu koristiti energiju direktno iz primljenog radijskog signala i za povezivanje s mobilnom mrežom.

Naglašavaju i da nove generacije mobilnih mreža poput 5G i 6G korisnicima donose velike brzine prijenosa podataka, nisku latenciju i izvanrednu pouzdanost, a bez obzira na njihovu veličinu, mreže koje su bogate značajkama operatorima su složene za upravljanje.

Ericsson istražuje kognitivne mreže koje se oslanjaju na umjetnu inteligenciju za omogućavanje sigurnog, visokoautomatiziranog rada mreža kojeg pokreću podaci, a za poboljšanje kapaciteta obrade podataka, brzine i energetske učinkovitost kognitivnih mreža, Ericsson Research i MIT Materials Research Laboratory surađuju u istraživanju novog dizajna litijskih čipova koji omogućavaju neuromorfnu obradu podataka koja daje energetski učinkovitiju obradu putem umjetne inteligencije.

To bi moglo omogućiti potpuno kognitivne mreže sa smanjenom operativnom složenošću i potrošnjom energije u odnosu na danas.

Uz istraživanje litija, Ericsson i MIT Research Laboratory of Electronics (RLE) surađuju i na istraživanju mobilnih mreža koje povezuju bilijune senzora i drugih uređaja "nulte energije" oko nas, dok za dovođenje energije do tih uređaja na troškovno-učinkovit način, možda direktno putem radijskog signala, ističu da je veliki tehnološki izazov.

Naime, istraživanje Ericssona i MIT-a moglo bi pokazati i da uređaji mogu preuzeti energiju iz radijskih signala i drugih izvora te kako sustavi mogu biti dizajnirani da bi se koristila ta niska energija za izvršavanje jednostavnih zadataka, uključujući dizajn mobilnih mreža za povezivanje i kontrolu tih uređaja.