SASTANAK VLADE I HUP-A

Šuker: Proračun se puni prema planu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 17.03.2009 11:27
  • Objavljeno 27.01.2009 u 14:41
šuker i kuštrak

šuker i kuštrak

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Ministar financija Ivan Šuker izjavio je nakon današnjeg sastanka s čelnicima Hrvatske udruge poslodavaca, na kojem je bio i premijer Ivo Sanader, da su državne financije pod punom kontrolom te da na temelju stalne detaljne analitike Ministarstvo financija ima spremne mjere ako za njih bude potrebe

Ministarstvo u potpunosti drži rashode pod kontrolom tako da može reagirati na vrijeme ako slučajno dođe do poremećaja, rekao je Šuker. U vezi napisa o punjenju državnog proračuna rekao je da se proračun u najvećoj mjeri puni u skladu s planom, što se odnosi na poreze, doprinose, najveći dio trošarina i porez na dobit, kao i na naplatu PDV-a čiji se postotak po njegovim riječima povećava.

Kako je izvijestio, na današnjem sastanku razgovaralo se i u potrebama Vlade za zaduživanjem za financiranje ovogodišnjih obveza što, kako je rekao, Vlada ima namjeru osigurati na međunarodnom tržištu i tako gospodarstvu osloboditi sredstva koja se nalaze na domaćem tržištu.

Ponovio je da je Vlada s Europskom investicijskom bankom dogovorila kredit za HBOR od 250 milijuna eura koji će biti plasirani malim i srednjim poduzetnicima, uz sredstva iz programa drugih ministarstava. Upitan za komentar kako će poduzeća otplatiti svoje dugove, koji su za ovu godinu veći od dugova države, Šuker je rekao da će država pomoći koliko god bude mogla svojim utjecajem kod banaka

Prema Šukerovim riječima, na današnjem sastanku jedna od tema nije bio rebalans proračuna. Također je rekao da su uvjeti za rebalans proračuna precizno zakonski određeni. Predsjednik HUP-a Damir Kuštrak ocijenio je razgovor s premijerom i ministrom financija vrlo otvorenim.

Kako je kazao, nedvojbeno je da će Hrvatska imati antirecesijske mjere te da je to nešto što je HUP očekivao i da se nada će neki HUP-ovi prijedlozi biti uzeti o obzir.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi