prekršajni sud u Zagrebu

Sud neće zabraniti Uber, mogu voziti hrvatskim cestama

20.09.2017 u 11:00

Bionic
Reading

Prekršajni sud u Zagrebu odbio je optužni prijedlog koji je protiv Ubera podnijela inspekcija cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Na Prekršajnom sudu kazali su da je njihova odluka u tom slučaju nepravomoćna i da Ministarstvo ima pravo žalbe, o kojoj će odlučivati Visoki prekršajni sud, piše Večernji list. 

Što se tiče razloga zbog kojih je optužni prijedlog protiv Ubera odbijen, na sudu su nam kazali da o tome ne mogu govoriti jer je odluka nepravoćna, no otkrili su da se ona odnosi na članak 161. stavak 5 točku 2 Prekršajnog zakona, a u kojima se navodi da će ispitujući optužni prijedlog sud donijeti presudu kojom se optužba odbija ako postoje okolnosti koje isključuju prekršajni progon. 

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture jučer nisu htjeli komentirati odluku Prekršajnog suda uz obrazloženje da je još nisu primili. Ni u Uberu nisu htjeli komentirati tu nepravomoćnu presudu, piše Večernji list. 

Inspekcija cestovnog prometa Prekršajnom sudu u Zagrebu uputila je optužni prijedlog protiv tvrtki Uber Croatia d.o.o. i Uber International Holding BV, 21. srpnja ove godine, sa zahtjevom da se zabrani aplikacija Uber za naručivanje prijevoza u Hrvatskoj.

U Ministarstvu prometa su, naime, zaključili već odavno da partneri vozači Ubera u Hrvatskoj posluju nelegalno jer obavljaju usluge taksija iako za to nemaju potrebne licencije i dozvole, što je propisano Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu. No u Uberu, barem zasad, što se tiče odluke Prekršajnog suda, mogu biti mirni te i dalje u Hrvatskoj raditi po svome.  

  • +18
Uber u većini zemalja Europske Unije nije dočekan s oduševljenjem (taksista) Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX