NESLUŽBENO

Struja prije ljeta poskupljuje 15 posto?

10.04.2012 u 11:53

Bionic
Reading

Cijena struje će porasti do ljeta, najvjerojatnije za 15 posto, piše Večernji list

Kako Večernji doznaje iz neslužbenih izvora, HEP priprema zahtjev za poskupljenje od čak 22 posto, a nadaju se da će im Vlada odobriti poskupljenje od barem 15 posto.

Nova cijena struje najvjerojatnije će vrijediti od 1. srpnja, ali nije isključeno da poskupljenje stigne već u svibnju.

'Moguće je da cijene povisimo već 1. svibnja, a svakako ćemo to učiniti prije ljeta jer je ljeti potrošnja električne energije manja pa će i udar na standard građana biti manji', rekao je Večernjakov izvor iz HEP-a.

Uz činjenicu da je cijena električne energije u Hrvatskoj znatno ispod europskog prosjeka, jedan od razloga za poskupljenje je i nepovoljna hidrološka situacija. U prvom tromjesečju ove godine HEP je zbog suše znatno smanjio proizvodnju električne energije te je na pokrivanju manjka proizvodnje uvozom već izgubio 60 milijuna eura.

Nešto više od polovice ukupne HEP-ove proizvodnje električne energije dolazi iz hidrocentrala, a kako meteorolozi najavljuju sušno proljeće i ljeto, jasno je da će se manjak domaće proizvodnje i dalje nadoknađivati uvozom. Prema procjenama energetskih stručnjaka, za to će trebati od 150 do 200 milijuna eura.