UTRKA ZA SUBVENCIJE

Krenulo nadmetanje za državnu potporu stambenih kredita, evo koja banka vodi

04.09.2017 u 10:25

Bionic
Reading

Kuriri banaka predali su jutros Agenciji za promet nekretninama (APN) obrađene zahtjeve za stambene kredite, čime je i službeno počelo nadmetanje za državne subvencije. Prema prvim neslužbenim rezultatima, rekorder je Zagrebačka banka s 343 predana zahtjeva

Unatoč najavama i očekivanjima, u sjedištu APN-a u poslovnom tornju Zagrepčanka na Savskoj cesti jutros nije bilo velike navale. Umjesto tražitelja stambenih kredita, zahtjeve za subvencioniranim kreditima urudžbirali su dostavljači banaka, a gužvu su mahom stvorili novinari i snimatelji. Budući dužnici poslušali su savjete svojih bankara da se ne pojavljuju osobno na predaji zahtjeva jer će banke obaviti taj posao za njih - osim jednog, koji je na popisu, uz banke, upisan kao 'fizička osoba'.

Erste banka prva je, u 7.30 sati, predala 203 zahtjeva, a potom su se, dok je novinarima još bio dopušten boravak u prostorijama APN-a, izredale ZABA (343), PBZ (283), HPB (34), OTP (44), Splitska banka (31), fizička osoba (1) i Karlovačka banka (1). Zahtjevi se mogu predavati i dalje, a tajming je bio važan jer se razmatraju prema vremenu njihova zaprimanja.

  • +18
Predaja zahtjeva za subvencionirane kredite u APN-u Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Predstavnici pojedinih banaka još prije ponoći snimljeni su pred Zagrepčankom, a za APN je bilo mjerodavno tko se tamo našao s prvim minutama današnjeg dana.

Nakon predaje zahtjeva predstavnici banaka zadržali su se u prostorijama APN-a, čiji su službenici odmah pristupili provjeri njihove kompletiranosti. Bankari su se suzdržali od službenih izjava za medije, ali prema njihovim informacijama, razloga za optimizam itekako ima jer bi navodno svi predani zahtjevi trebali u konačnici biti odobreni. 

Predaja zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita u prostorijama APN-a Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Upitan kad su klijenti najranije mogli predati zahtjev banci, direktor APN-a Slavko Čukelj odgovorio je da su to klijenti činili i prije donošenja ovog zakona, a za APN je mjerodavno 'ovo što je ušlo danas u našu kuću'. 'Mi smo provedbena agencija  i nemamo nikakvu kontrolu, niti nas je zakon to ovlastio, nad time kad je koji zahtjev došao do banke', kazao je Čukelj novinarima u APN-u. 

Podsjetimo, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja do zadnjeg trenutka propisivalo je pravila, a ministar Predrag Štromar u petak je odlučio da će se od ukupno predviđenih sredstava isplate pojedinoj banci ograničiti na najviše do 20 posto, kao i da će 75 posto sredstava biti namijenjeno za kupnju stana, a 25 posto za kupnju ili izgradnju kuće.

Maja-Marija Nahod, pomoćnica ministra graditeljstva i prostornog uređenja, novinarima je jutros poručila da je ministar Štromar donio odluku o ograničenju na 20 posto kako se ne bi dogodilo da klijenti jedne banke preuzmu sve subvencije. Najavila je da će se po isteku od 30 dana vratiti na prvobitni popis prema redoslijedu prijave i nakon toga će banke, sukladno redoslijedu, moći ostvariti korist za svoje klijente bez ograničenja u postotcima. 

Na pitanje boji li se Ministarstvo tužbi zbog ograničenja, Nahod je odgovorila da je ne boje 'jer su sve radii po zakonu'.  

Podsjetimo, najnižu kamatnu stopu za kredite u eurima - 3,04 posto - ponudio je HPB, dok je PBZ ponudio najnižu kamatnu stopu za kunske kredite, 3,35 posto.

Predstavljene kreditne institucije koje će sudjelovati u subvencioniranju stambenih kredita Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Subvencioniranjem stambenih kredita država pomaže građanima u otplati stambenih kredita prve četiri godine te će putem APN-a bankama uplaćivati pola iznosa mjesečne rate, a za tu je namjenu u ovogodišnjem državnom proračunu osigurano 17,5 milijuna kuna.

Zbog očekivanog velikog interesa za prvi dan predaje zahtjeva angažirani su zaštitari koji se brinu o redoslijedu dolazaka u Zagrepčanku, evidentiraju dostavljače banaka i dodjeljuju im redne brojeve dolaska sukladno kojima su potom ispraćeni do prostorija APN-a na šestom katu nebodera. APN je ovim povodom objavio detalje upute, uz poziv GONG-u da prati tijek postupka zaprimanja zahtjeva.

Uvjeti za subvencionirane kredite 

Za subvencionirane kredite mogu se prijaviti hrvatski državljani koji nisu stariji od 45 godina te ni oni niti njihovi budući sustanari - supružnici, izvanbračni partneri i neformalni životni partneri - u vlasništvu nemaju nekretninu, odnosno koji u vlasništvu imaju samo jednu nekretninu, ali je prodaju radi kupnje veće. Subvencioniranje se odobrava za stambene prostore čija cijena s PDV-om ne prelazi 1500 eura po metru četvornom, s tim da cijena može biti i veća, ali se razlika neće subvencionirati.

Maksimalan iznos kredita ograničen je na 100.000 eura. Stambeni kredit može biti veći od tog iznosa, ali se neće subvencionirati. Također, rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina, a efektivna kamatna stopa na stambeni kredit prve četiri godine ne može biti veća od 3,75 posto godišnje.