KREĆE UTRKA

Povlašteni stambeni krediti samo najbržima, pročitajte što trebate učiniti

14.08.2017 u 20:00

Bionic
Reading

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) zaprimila je ponude banaka koje su se javile na natječaj za sudjelovanje u kreditiranju stambenih nekretnina građanima prema povlaštenim uvjetima. Zainteresirani građani zahtjeve za kreditom već mogu predavati bankama, a hoće li dobiti subvenciju ovisit će o brzini predaje zahtjeva za kreditom i ažurnosti banke

Popis banaka koje će odobravati kredite APN će objaviti nakon obrade pristiglih ponuda koje su danas trebale biti otvorene, a uskoro će se znati i rok za početak primanja zahtjeva za odobravanje subvencija. U APN-u napominju da u ovom trenutku nije moguće odrediti točan datum, ali očekuju da će to biti početkom rujna.

Ako želite subvenciju, zahtjev za kreditom trebate što prije predati jednoj od odabranih banaka, koja će vaš zahtjev nakon provjere u roku od osam dana proslijediti APN-u na odobravanje.

Kako doznajemo iz bankarskih krugova, interes za ove kredite je iznimno velik pa se može očekivati znatno veća potražnja za subvencioniranim kreditima od  raspoloživih subvencija. Naime, država je za ovu godinu osigurala 17,5 milijuna kuna što pokriva od 1.000 do 1.500 subvencioniranih kredita.

Stoga će se državne potpore odobravati prema redoslijedu zaprimanja potpunog zahtjeva u APN, a u slučaju više istodobno podnesenih zahtjeva, odobravanje će početi od zahtjeva s manjim iznosom traženog kredita.

Drugim riječima, hoćete li u konačnici dobiti subvenciju ili ne ovisit će o ažurnosti banke u obradi kreditnog zahtjeva, visini tražene subvencije i brzini predaje zahtjeva za subvencijom APN-u.

Kako bi imali veće šanse potrebno je da što prije prikupite dokumentaciju i predate zahtjev banci.

Podsjetimo, predloženim zakonom omogućuje se građanima da po povoljnijim uvjetima riješe svoje stambeno pitanje, kupnjom prvog stana ili kuće, odnosno kupnjom većeg stana ili kuće (uz uvjet da prvu nekretninu prodaju u roku od dvije godine).

Država će subvencionirati kupnju stana ili kuće odnosno gradnju kuće maksimalne vrijednosti od 100.000 eura, čija cijena s PDV-om ne smije biti viša od 1.500 eura po kvadratnom metru. Cijena može biti i viša, ali se u tom slučaju razlika se neće subvencionirati.  Također, rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Subvencija će u prve četiri godine pokrivati 50 posto rate kredita osobama mlađima od 45 godina koje prvi put rješavaju stambeno pitanje ili kupuju veći stan zbog povećanja obitelji.

Uz osnovnu subvenciju, koja traje prve četiri godine otplate kredita, predviđena je mogućnost produljenja subvencije za svako novorođeno ili usvojeno dijete za dodatne dvije godine.

Kamatna stopa u prve četiri godine ne smije biti viša od 3,75 posto godišnje, a nakon proteka prve četiri godine u naredne dvije može se povećati za najviše deset posto. Nakon isteka šest godine kamatna stopa se određuje u skladu s tržišnim uvjetima.  

Prema izračunu tportala uštede u četiri godine kreću se od 8.260 do 16.500 eura (ovisno o visini kredita i roku otplate), a dodatno se povećavaju u slučaju novorođenog ili usvojenog djeteta.