OPALILI PO INVEST.HR-U

Strani ulagači zgroženi: Vlada se hvali bez pokrića!

28.05.2015 u 12:48

Bionic
Reading

Iz Udruženja stranih ulagača demantirali su ocjene Vlade o poboljšanju investicijske klime i oštro reagirali na tvrdnje čelnika Agencije za investicije i konkurentnost Damira Novinića koje je izrekao na nedavnoj Vladinoj konferenciji Invest.HR

'Strašne su nam izjave čelnika državne agencije koji govori o problemima 'ako ih ima', a zbog 'špekuliranja investitora zemljištem'. Stvarno nije uputno to da se čelnik državne agencije nabacuje etiketom 'špekulanata' na sve investitore', poručuje tajnik Udruženja stranih ulagača Ante Babić u najavi sutrašnjeg okruglog stola 'Drugo poluvrijeme', na kojem će istaknuti predstavnici poslovne zajednice raspravljati o poslovnoj i investicijskoj klimi u Hrvatskoj.

Babić ističe da je nakon objavljivanja druge 'Bijele knjige' u listopadu 2014, koja je naznačila pogoršavanje uvjeta poslovanja i investiranja u svim područjima osim radnih odnosa, došlo do daljnjeg pogoršanja poslovne i investicijske klime na svim područjima.

Upozorava da je Vlada nastavila s izmjenama zakona, a uvela je i nove poreze, kao i novi obračun poreza kako za trgovačka društva (reinvestirana dobit, nove trošarine na gorivo i cigarete, PDV na građevinsko zemljište), tako i za fizičke osobe (porez na štednju i dividendu, uračunavanje drugih dohodaka u najvišu poreznu stopu).

Problem su i novi neporezni nameti (ponovno licenciranje za protupožarnu zaštitu, porast komunalnih naknada), pogoršavanje situacije u pravosuđu (izmjene krivičnog i prekršajnog zakona, izmjene stečajnog zakona, izmjena zakona o sudovima sa smanjenjem broja sudova), kao i u području Zakona o radu (npr. certificiranje djelatnika za protupožarnu zaštitu).

U Udruzi stranih ulagača zabrinuti su i zbog pojačanih inspekcija i problema u javnoj nabavi, u kojoj se, kako kažu, manji fokus stavlja na cijenu, a veći na 'umjetnički dojam'.

Na okruglom stolu 'Drugo poluvrijeme', koji će se održati u petak 29. svibnja u zagrebačkom Muzeju Mimara, o poslovnoj i investicijskoj klimi govorit će akademik Ivo Šlaus, Mladen Fogec, predsjednik Uprave Siemensa i predsjednik Udruge stranih ulagača, Hrvoje Stojić, direktor Odjela ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke, Dinko Lučić, član Uprave Privredne banke Zagreb, Ante Babić, glavni tajnik Udruženja stranih ulagača, Viktor Pavlinić, član Uprave TELE 2, i Peter Wintermantel, stručnjak iz MOL-a.