ZBOG KOLEKTIVNOG GODIŠNJEG

Štrajk u Jadrankamenu privremeno prekinut

27.12.2011 u 17:38

Bionic
Reading

Nakon dva tjedna, štrajk radnika Jadrankamena je prekinut, jer je do 9. siječnja proglašen kolektivni godišnji odmor

'U ponedjeljak, 9. siječnja 2012. radnici Jadrankamena će simbolično raditi sat vremena, a onda će se nastaviti štrajk', informirao nas je Tonči Drpić, čelnik Nezavisnog sindikata i glavni organizator generalnog štrajka. Pitali smo ga je bila nekakva isplata prvog radnog dana nakon božićnih blagdana, no dobili smo negativan odgovor.

'Mada smo, zbog nepotvrđene najave moguće isplate, odustali od prijetnje da ćemo doći u Split i prosvjedovati skupa sa svojom djecom, radnici nisu dobili ništa na svoje račune. Direktor Uprave Vedran Vilović neisplatom plaće i božićnice do 25. prosinca krši član 23. Kolektivnog ugovora i imamo informaciju da Državno odvjetništvo zbog toga već poduzima odgovarajuće korake', rekao nam je Drpić.

Vođe Nezavisnog sindikata koji predvode generalni štrajk bili su i na informativnim razgovorima u policiji zbog izjava koje su doživljene kao prijetnje, no policija neće poduzimati nikakve radnje jer nije našla elemente prijetnje u navedenim javnim izjavama. Županijsko državno odvjetništvo razgovaralo je s Drpićem i sindikalistima o prijašnjim kaznenim prijavama koje su bile podnesene protiv Brune Orešara. Mada nemamo direktnu potvrdu, po svemu sudeći, poslovanje Jadrankamena konačno postaje predmet ozbiljnog interesa pravosuđa.

Tonči Drpić odbio je komentirati izjave HDZ-ovog načelnika Pučišća Maria Kaštelana, koji tvrdi da su sindikalisti manipulatori koji će odvesti tvrtku u stečaj. 'Taj šmrkavac i njegove izjave me ne zanimaju. On je odavno u sprezi s Upravom Jadrankamena, mještani Pučišća to dobro znaju i lokalna vlast snosi svoj veliki dio odgovornosti za situaciju u kojoj se sada nalazimo', oštro je dodao Drpić.

Jadrankamen je trenutačno u dugu u iznosu od 150 milijuna kuna, a od toga 60 milijuna Erste banci. Novi direktor Vedran Vilović, koji je na funkciji devet mjeseci nije dodatno zaduživao tvrtku, ali je kao dio mjera za oporavak tvrtke isplanirao čak 83 otkaza što sindikat ne želi prihvatiti. Drpić tvrdi da Jadrankamen ne mora u stečaj jer ima zalihu tehničkog kamena u vrijednosti od 100 milijuna eura. Za sada je u Pučišćima i Jadrankamenu zatišje, ali nakon 9. siječnja očekujemo rasplet situacije u čemu bi značajnu ulogu mogla odigrati država i politika.

U priči u koju su uključeni akteri kao Tuđmanov tenisač Bruno Orešar, HDZ-ov općinski načelnik, radnički sindikati, nova politička zvijezda Arsen Bauk iz SDP-a i pravosudni organi RH, političko-pravosudni spektakl je zagarantiran. Kako će u svemu tome proći vrijedni brački klesari, tek ćemo vidjeti.