ČUVAJTE SE BAGERA

Što sve treba za legalizaciju kuće i koliko to košta

29.12.2012 u 13:16

Bionic
Reading

Što sve treba od dokumentacije za legalizaciju i koliko ona košta za razne kategorije građevina, istražio je Večernji list

Zadnji rok do kada vlasnici kojima je rješenje o rušenju već izdano mogu podnijeti zahtjev za legalizaciju, istječe u ponedjeljak, 31. prosinca.Ministarstvo graditeljstva još jednom izašlo je u susret bespravnim graditeljima i omogućilo im da do 31. prosinca mogu podnijeti zahtjev za legalizaciju čak i ako nemaju svu potrebnu dokumentaciju, piše Večernji list, navodeći troškove legalizacije.

Kuće do 100 m2

Ukupni trošak: oko 30.000 kn

Za legalizaciju vam je potrebno: tri primjerka geodetske snimke zgrade ovlaštenog inženjera geodezije, od ovlaštenog arhitekta ili inženjera građevinarstva trebate naručiti obračun veličine zgrade i obračun naknade za legalizaciju. Treba priložiti i četiri fotografije koje prikazuju sva pročelja zgrade. Morat ćete platiti naknadu za legalizaciju. Vodni i komunalni doprinos možete platiti i nakon što dobijete Rješenje o izvedenom stanju.

Kuće do 400 m2

Ukupni trošak: 50 do 90 tisućakuna

Potrebno je: tri primjerka geodetske snimke ovlaštenog inženjera geodezije, zatim tri primjerka snimke izvedenog stanja ovlaštenog arhitekta ili inženjera građevinarstva. Morat ćete platiti naknadu za legalizaciju. Vodni i komunalni doprinos mogu se platiti nakon što dobijete Rješenje o izvedenom stanju.

Kuće veće od 400 m2

Trošak: od 110 do 230 tisuća

Potrebno je: tri primjerka geodetske snimke, tri primjerka arhitektonske snimke te izjava ovlaštenog inženjera građevinarstva da zgrada ispunjava bitni zahtjev mehaničke otpornosti i stabilnosti, te izjave da su ispunjeni sigurnosni i protupožarni standardi. Morate platiti naknadu za legalizaciju te naknadno vodni i komunalni doprinos.

Pomoćna zgrada do 50 m2

Trošak: 1000 do 5000 kuna

Trebate tri primjerka kopije katastarskog plana i dokaz da je osnovna zgrada zakonito sagrađena. Ako pomoćna zgrada nije ucrtana u katastarskim planovima, trebate pozvati ovlaštenog inženjera geodezije. Naknada za legalizaciju je fiksna – iznosi 500 kuna.