VELIKA PRILIKA

Što ruski div Gazprom radi u Hrvatskoj?

16.01.2013 u 12:13

Bionic
Reading

Ruska državna plinska kompanija Gazprom krajem prošle godine potiho je već osnovala tvrtku u Hrvatskoj, a danas će se rusko izaslanstvo sastati s ministrima Ivanom Vrdoljakom i Slavkom Linićem, kao i šefovima Plinacroa i HEP-a

Krajem prošle godine, ruski Gazprom, jedna od najvećih kompanija na svijetu, osnovao je predstavništvo u Hrvatskoj - Gazprom Neft Balkans. 'Registrirali smo kompaniju kako bismo razvijali projekte u Hrvatskoj. Zainteresirani smo za sudjelovanje u natječajima za eksploataciju ugljikovodika na kopnu i na Jadranskom moru', odgovorili su tportalu iz Gazproma. Hrvatsko predstavništvo registrirano je u Zagrebu, u Ozaljskoj ulici na Trešnjevci, kao osnivač upisana je nizozemska tvrtka - Gazprom Neft Finance, a direktor je Alexey Dvortsov.

Očekuje se da bi Gazprom mogao ponuditi bolje uvjete na natječaju za dobavljača Inine tvrtke Prirodni plin te da bi to hrvatskim potrošačima moglo sniziti cijenu plina. Večernji list piše da bi danas trebao biti potpisan i memorandum o gradnji hrvatskog odvojka plinovoda Južni tok. Spominje se i da su Rusi zainteresirani za ulaganje u projekte proizvodnje električne energije iz plina.

Ruska plinska državna tvrtka godinama je bila glavni dobavljač prirodnog plina za Hrvatsku, sve dok Vlada Jadranke Kosor nije prepustila posao talijanskoj tvrtki Eni. Pretpostavlja se da je ta odluka pridonijela činjenici da nas je zaobišao magistralni vod Južnog toka.

Iz Ministarstva gospodarstva najavili su da će na današnjem sastanku, uz Ivana Vrdoljaka i Slavka Linića te direktore Plinacroa i HEP-a, s ruske strane biti zamjenik glavnog izvršnog direktora Gazproma i generalni direktor Gazprom Exporta Alexsander Madvedev i glavni izvršni direktor tvrtke Gazprom-Njeft Alekxnder Dyukov.