PRŠTI OPTIMIZAM

Što od 2017. očekuju naše najveće korporacije?

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 03.01.2017 07:01
  • Objavljeno 03.01.2017 u 07:00
Sjedišta Agrokora, Hrvatskog Telekoma i Erste banke

Sjedišta Agrokora, Hrvatskog Telekoma i Erste banke

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Najveće domaće kompanije gotovo su redom zadovoljne poslovnom 2016., a za ovu godinu misle da će biti još i bolja. Tportal je razgovarao s liderima u pojedinim sektorima gospodarstva koji su u prošloj godini ostvarili rekordne rezultate, koji bi u ovoj godini trebali biti još i bolji, na zadovoljstvo vlasnika, zaposlenika, ali i državnog proračuna

•Erste banka

Erste banka tijekom prošle godine zadržala je stabilnost svog operativnog poslovanja i ostvaruje pozitivan financijski rezultat. Općenito, bankarski sektor se 2016. vratio u zelenu zonu rezultata, nakon negativnih financijskih učinaka konverzije kredita u švicarskim francima koji su obilježili godinu ranije.

'Među glavnim izazovima za bankarski sustav u 2017. na prvom je mjestu pitanje političke i pravne stabilnosti kao osnovnog preduvjeta zadržavanja pravca oporavka i vraćanja povjerenja investitora. Još jedan izazov s kojim se bankarski sektor već neko vrijeme suočava, a to će zasigurno će obilježiti i ovu godinu, jest proces daljnjeg smanjivanja marži, odnosno njihova svojevrsna erozija. Uz to je i dalje prisutan izuzetno snažan regulatorni pritisak, domaći i međunarodni koji otežava primarni fokus na klijenta', rekli su u Erste banci tportalu.

Christoph Schoefboeck, predsjednik Erste banke  Pixsell

Christoph Schoefboeck, predsjednik Erste banke Pixsell

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić

'Erste banka će u 2017. biti snažno okrenuta malom i srednjem poduzetništvu. Uz otvorenu komunikaciju, nastojat ćemo adekvatno pratiti potrebe klijenata. Cilj je banke održivi rast i dugoročni uspjeh na hrvatskom tržištu, a pozitivan financijski rezultat banke, u konačnici, donosi korist i za hrvatsko društvo u cjelini', dodali su.

• Konzum (Slavko Ledić)

'2016. je bila uspješna godina Konzuma, u kojoj smo kao tržišni lider napravili značajne iskorake. To se odnosi na ulaganja u modernizaciju naših prodajnih objekata, tehnološke inovacije, nove usluge za naše kupce, širenje asortimana te programe nagrađivanja vjernosti kupaca', rekao je tportalu šef Konzuma Slavko Ledić te dodao:

'Iznimno smo ponosni na to da su i međunarodni stručnjaci potvrdili Konzumove napore i znanje u stvaranju novih trendova u maloprodaji. Tako je naš Super Konzum Radnička uvršten među 15 najboljih trgovina svijeta po preporuci IGD-a. U lipnju je Konzum, uz brojna priznanja potrošača, dobio i nagradu struke za Trgovca godine. To je svakako veliko ostvarenje svih 12.500 zaposlenika Konzuma.'

Slavko Ledić, predsjednik Uprave Konzuma  Pixsell

Slavko Ledić, predsjednik Uprave Konzuma Pixsell

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov

Ova godina bit će posebna za Konzum jer slavi šezdeseti rođendan. Od prve samoposluge 1957. narasli su na više od 700 prodavaonica i 12.500 zaposlenika. Kada se govori o asortimanu, 2017. svakako će i dodatno biti u znaku domaćih proizvoda koji su značajno zastupljeni u ponudi Konzuma. 'S obzirom na važnost turističke sezone i velika očekivanja od nje,  planiramo otvaranja novih prodavaonica duž obale te modernizaciju i uređenje postojeći prodajnih objekata na obali i otocima', zaključio je Ledić.

• Hrvatski Telekom

Protekla godina bila je uspješna za Hrvatski Telekom, ostvareni su dobri poslovni rezultati, a u fokusu poslovanja bile su investicije i kreiranje inovativnih ponuda i proizvoda za korisnike. Godina 2016. bila je  u znaku velikih ulaganja u izgradnju infrastrukture. 'Investicijama u ovoj godini potvrdili smo poziciju najvećeg privatnog investitora koji je u posljednjih pet godina uložio više od 5,7 milijardi kuna', kazali su u Hrvatskom Telekomu.

Zahvaljujući investicijama HT-a, Hrvatska je danas u segmentu mobilne mreže među najnaprednijim zemljama u Europi, a u posljednje tri godine intenzivno ulažemo i u fiksnu mrežu. 'Još je puno posla pred nama pa s investicijama nastavljamo i u 2017.', rekli su.

Hrvatski Telekom iza sebe ima dobru godinu  Pixsell

Hrvatski Telekom iza sebe ima dobru godinu  Pixsell

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midžor

Uz investicije, fokus HT-a bit će na daljnjem širenju poslovanja te inovativnim proizvodima i uslugama za korisnike. I dalje će kreirati napredne ponude prilagođene različitim segmentima korisnika. U prošloj su godini posebno bili ponosni na uspjeh jedinstvenog telekomunikacijskog koncepta usluge Magenta 1.

'Kontinuirano pratimo tržište, osluškujemo potrebe i navike naših korisnika i prvi im nudimo najinovativnije usluge na tržištu. U tom smjeru ćemo nastaviti i ove godine, jer naše korisnike u 2017. očekuje i nova TV platforma koja će na hrvatsko tržište dovesti televiziju budućnosti. I televizija budućnosti, ali i ostale ponude koje spremamo, uvjereni smo, oduševit će naše korisnike, rekli su tportalu.

•Šestan-Busch (Alojzije Šestan)

'Za nas je 2016. bila nešto, ali malo, slabija od prethodne godine. Za 2017. imamo već dosta dobrih planova i jako velikih očekivanja', rekao nam je direktor Šestan-Buscha Alojzije Šestan:

'Očekujemo da ćemo 2016. nadmašiti. To je vrlo sigurno. Prošle godine, u zemljama s kojima mi najviše radimo uopće nisu doneseni proračuni, na primjer u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Kad ih donesu, čeka nas dobar posao u 2017. godini.'

Alojzije Šestan, vlasnik Šestan-Buscha  Pixsell

Alojzije Šestan, vlasnik Šestan-Buscha Pixsell

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja

Stanje na Bliskom istoku ima najveći utjecaj na njihovo poslovanje, ali i neizvjesnost oko toga kako će se kretati vrijednost dolara. Što se Hrvatske tiče, tu im ništa ne može poremetiti poslovanje, ali očekuju veće poslove za Ministarstvo obrane. 'Ipak je donesen nešto veći proračun, što me kao predsjednika Udruge proizvođača za posebne namjene veseli, ne toliko zbog mene, koliko zbog mojih kolega. Očekujem da će, sve u svemu, 2017. biti bolja od prošle godine', rekao je Šestan.

•Orbico Grupa (Branko Roglić)

'Prošla je godina bila najuspješnija u povijesti Orbico grupe. Mi smo učvrstili poziciju najvećeg distributera u Europi. Ostvarili smo akvizicije u Poljskoj, ušlismo u Ukrajinu gdje imamo potencijal za rast od 150 milijuna eura u idućoj godini', kazao je tportalu Branko Roglić, vlasnik Orbica te najavio:

'Ova godina će nam biti godina razvoja. Nadamo se dosegnuti dvije milijarde eura prometa, što je vrlo dohvatljivo. Do 2020. želimo udvostručiti promet. Pritom ćemo nastojati smanjiti zaduženje i da ćemo konsolidirati elektroničku prodaju – želimo uvesti e-commerce u sve države.'

Branko Roglić, vlasnik Orbica Matej Grgić

Branko Roglić, vlasnik Orbica Matej Grgić

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Ne dugujemo nikome ništa. Krediti su nam oko deset posto prometa, što je prihvatljivo. Nastojat ćemo poboljšati život naših zaposlenih u okviru rezultata firme i održati trend stabilnosti, likvidnosti i pozicijama tržištima', zaključio je.

•Ericsson Nikola Tesla (Gordana Kovačević)

Iako je protekla godina bila veoma zahtjevna i puna izazova, prve procjene govore da će za Ericsson Nikolu Teslu bit to još jedna u nizu godina sa solidnim poslovnim rezultatima.

Sudeći po najavama, čini se da je Vlada prepoznala potencijal ICT industrije. Stoga očekuju da će uskoro svojim odlukama stvoriti novi bolji okvir za daljnji rast i razvoj ICT industrije u Hrvatskoj. 'Prvi potezi Vlade su učinjeni i oni ohrabruju. Tu prije svega mislim na poreznu reformu koja će smanjiti porezni pritisak na gospodarstvo, a poslovanje u Hrvatskoj bi već tijekom 2017. trebalo biti prihvatljivije za postojeće i nove poduzetnike', rekla nam je Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona.

Isto tako, očekuje hitnu reviziju Strategije pametne specijalizacije, i to tako da se ICT prepozna kao prioritetna industrija s velikim inovacijskim potencijalom kako bismo mogli doći do boljih prilika u EU fondovima. 'Smatram važnim da Vlada i u novoj godini nastaviti, i pokrene nove, strateški važne projekte informatizacije hrvatskog društva, jer je to nužno kako bismo kao društvo mogli doseći ciljeve Europa 2020., a to su pametan, održiv i uključiv rast', rekla je Kovačević tportalu. 

Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle  Pixsell

Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle Pixsell

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

'Prošlu godinu pamtit ćemo po potpisivanju ugovora s novim kupcima u čak četiri zemlje: Bjelorusiji, Moldaviji, Armeniji i Kazahstanu. U prve tri surađujemo s kupcima beCloud, IDC i Ucom na implementaciji LTE mreža dok s Ministarstvom zdravstva Kazahstana radimo strateški važan projekt informatizacije tamošnjeg sustava zdravstva. Kada govorimo o hrvatskom tržištu, jako smo ponosni na uspješan završetak implementacije Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra', zaključila je prva žena Ericssona.

456030,449864,457414,384610

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!