GLAVNU RIJEČ VODE SINOVI

Što je ostalo od imperija obitelji Gucić

04.07.2014 u 11:15

Bionic
Reading

Nekretnine, turizam i prodaja satova, time se danas bavi nekad moćna obitelj Gucić. S obzirom na to da je pater familias, Josip Gucić, u bijegu, glavnu riječ vode sinovi Ante (38) i Zvonimira (42), s tim da na Gucića mlađeg glasi većina tvrtki. Odvojeno od njih djeluje njihov stric Vjekoslav, osnivač i bivši vlasnik trgovačkog lanca Getro

Tvrtke koje Gucići trenutno posjeduju nisu niti sjena nekadašnje njihove Grupacije u kojoj je krajem 90-ih bilo dvadesetak poduzeća s oko šest tisuća zaposlenih, među kojima i divovi poput riječkog Brodokomerca, zagrebačkog Ferimporta i tekstilne industrije NIK

Nekretninske tvrtke u gubicima

Ipak, vidljivo je iz financijskih izvješća da Gucićima novci ni danas nisu problem te ih uglavnom ulažu u nekretnine. Aktualna kriza je i njima podrezala krila pa su pojedine planirane projekte stavili na čekanje, a na dovršenim trpe gubitke. Dvjema nekretninskim tvrtkama koje vodi Ante Gucić čak su blokirani računi.

Vjerni očevi pratitelji

Zvonimir i Ante Gucić bili su u različitim upravnim i nadzornim tijelima tvrtki koje su bile u vlasništvu njihovog oca. Protiv njih vode se postupci u slučaju Osječke pivovare, Slavonija osiguranja i NIK-a.

I njihov stric Vjekoslav Gucić sredinom 90-ih bio je u vodstvu nekoli tvrtki iz Grupacije Gucić prije nego što se usredotočio samo na Getro.

Zag - nekretnine prošle godine zabilježile su gubitak od 5,8 milijuna kuna kao posljedica pada prihoda u odnosu na 2009, sa 19,5 milijuna na 13,7 milijuna kuna. Radi se o visoko zaduženoj tvrtci koja uz prodaju i najam stanova trguje i s automobilima. U njezinoj ponudi su stanovi u urbanoj vili u zapadnom dijelu Zagreba (Borčec), te u Dubravi (Dankovečka - Koledinečka) gdje su Gucići izgradili stambeno-poslovnu zgradu.

I druga tvrtka, Hrvatko nekretnine, lani je zabilježila gubitak od pola milijuna kuna, s tim da Gucići preko nje planiraju izgradnju novog stambeno-poslovnog kompleksa u Dubravi (Dankovečka - Vile Velebita), u što su dosad uložili 6,4 milijuna kuna, i to u zemljište, komunalije i projekt.

Ante i Zvonimir Gucić imaju još dvije tvrtke sa sjedištem u Zagrebu, trgovinu satovima Casa (generalni zastupnik Casia za Hrvatsku i BiH) i Rudar. Ova potonja atraktivna je prije svega zbog 14.200 metara kvadratnih zemljišta u Radničkoj cesti, nedaleko od križanja Heinzelove ulice i Slavonske avenije.

Najdraža im stambeno-poslovna kombinacija

Gucići već imaju spremnu projektnu dokumentaciju, koštala ih je 6,5 milijuna kuna, za gradnju još jednog poslovno-stambenog kompleksa čija se vrijednost procjenjuje na više od 70 milijuna eura, ali zasad je još uvijek drže u ladici.

U vlasništvu Rudara je i zgrada u središtu Zagreba, u Smičiklasovoj 23, iz koje Ante Gucić vodi obiteljski biznis s tim da veći do nje iznajmljuju. U njoj je smješteno, među ostalim, i Veleposlanstvo Čilea

Preko Rudara Gucići posjeduju i parcelu od 40.000 metara kvadratnih u Resniku zbog koje se prije četiri godine Ante Gucić našao u središtu skandala. Gradska uprava Milana Bandića bila je voljna zamijeniti građevinsko zemljište u Središču vrijedno osam milijuna eura za ono Gucićevo u Resniku gdje je prema GUP-u planirano groblje za kućne ljubimce. Pod pritiskom javnosti Bandić je od toga odustao.

Rudar je inače jedina tvrtka koja Guciće povezuje s njihovom bivšom Grupacijom. Kupili su je 1994. preko tekstilnog poduzeća Naprijed koje je isisano i prezaduženo, kao i većina ostalih njihovih tvrtki, 2000. otišlo u stečaj. Braća Gucić prije stečaja dionice Rudara prebacila su na sebe i na njihovu sestru Ceciliju, a kasnije na skupinu njemačkih državljanki.

U Poreču razvijaju turistički biznis

Osnovna djelatnost tvrtke je prodaja materijala za graditeljstvo i rudarstvo (eksploziv, seizmografi, čelična užad i ostalo). Lani je Rudar imao 46 milijuna kuna prihoda, s tim da je godinu završio s gubitkom od gotovo milijun kuna. Uspoređujući to s 2009, vidljiv je veliki pad prihoda za oko 13 milijuna kuna, a osim toga, tvrtka muku muči s naplatom prodane robe

Turistički biznis Gucići razvijaju u Poreču. Lani su na rivi otvorili luksuzni hotel Mauro s četiri zvjezdice. Kako se radilo o staroj zgradi, za obnovu su im trebale dvije godine.

Grobnica obitelji Gucić

Iz financijsko izvješća za prošlu godinu vidljivo je da su zgradu i zemljište kupili za oko 15 milijuna kuna, s tim da je dio pokriven kreditom kod Veneto banke u iznosi od 11 milijuna kuna. Kao vlasnica hotela vodi se supruga od Josipa Gucića, Tonina, dok je direktor sin Ante.

Sjeverno od Poreča, na manjem poluotoku, Gucići iznajmljuju pokretne kućice, njih ukupno 50. Turistima nude i najam brodica, ronjenje, pedaline, a u sklopu centra je i restoran. U sve to uložili su oko sedam milijuna kuna s tim da biznis i ne ide najbolje. Prošlu sezonu završili su u minusu, a prihod im se zadržao na oko 1,5 milijuna kuna.

Bogati stric

Iako ne voli da ga se povezuje s poslovima svog starijeg brata Josipa, za kojim je nedavno raspisana i tjeralica, navest ćemo i s čim se trenutno bavi Vjekoslav Gucić, osnivač i bivši vlasnik Getroa.

Nakon što je prodao ime branda i biznis Mercatoru za nešto manje od 50 milijuna eura, Vjekoslav Gucić zadržao je nekretnine koje sad iznajmljuje Slovencima. Njegova nova tvrtka zove se Get nekretnine i, sudeći prema poslovnim rezultatima, ide mu bolje nego kad se bavio trgovinom.

Zadnje godine vođenja Getra zabilježio je gubitak od 38,6 milijuna kuna, dok je lani završio u plusu za 30 milijuna kuna. Vidljivo je i da je dio nekretnina prodao, što mu je donijelo oko 83 milijuna kuna.

Zanimljivo da se kao vlasnik tvrtke u sudskom registru više ne vodi Vjekoslav Gucić, već tvrtka Get International, registrirana u Luksemburgu, a motiv takvog Gucićeva poteza vjerojatno su povoljniji porezi.

Gucićima krv nije voda

Kao uzor dok su kretali u hotelijerske vode, nećaci Ante i Zvonimir sigurno su imali svog strica koji je već nekoliko godina vlasnik zagrebačkog hotela Astoria s četiri zvjezdice. Štoviše, i jedan i drugi hotel Gucićevih na svojim internetskim stranicama obostrano se preporučuju.

Da Gucićima krv nije voda, dokazuje i zajednički mauzolej. Oni su pokraj 2007. kupili pet grobnih mjesta na Miroševcu za 500.000 kuna te ih spojili u veliko obiteljsko počivalište. Danas je to jedna od najraskošnijih grobnica u Hrvatskoj gdje bi nakon smrti trebali biti pokopani Josip i Vjekoslav Gucić, njihov brat Paško i dvije sestre sa supružnicima i djecom. Navodno u mauzolej može stati čak 30 ljesova.

Tako je gotovo sigurno da će se pater familias, koji se sad nalazi u Srbiji ili Njemačkoj, kad-tad vratiti u Lijepu Našu.