STARE SNAGE HDZ-a u NOVOM BIZNISU

Što Gregurić radi s premijerkom Kosor?

Franjo Gregurić i Jadranka Kosor

Franjo Gregurić i Jadranka Kosor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Kada su kamere na otvorenju novog pogona tvrtke Elka kabeli pokazale poznatog hadezeovog političara iz devedesetih Franju Gregurića uz premijerku Kosor, bilo je to iznenađenje za mnoge: koja je njegova funkcija u Elka kabelima, čime se točno bavi taj čuveni kombinator politike i biznisa danas? Otkrivamo da se nije umirovio, naprotiv, posluje uspješno i prisutan je u nekoliko vrlo probitačnih tvrtki

Mršavi sedamdesetogodišnjak nije se na svečanom otvorenju odvajao od premijerke, koja pak ne propušta priliku da svoj lik veže uz pozitivne događaje u ne tako optimističnom hrvatskom gospodarstvu. Bio je to susret dviju HDZ-ovih generacija: Franjo Gregurić, treći hrvatski premijer, i aktualna, jedanaesta po redu premijerka Jadranka Kosor ljubazno su čavrljali uz šampanjac na zagrebačkom Žitnjaku.

Ulogu domaćina Franjo Gregurić preuzeo je kao predsjednik nadzornog odbora tvrtke Elka kabeli, na čijem se čelu nalazi već godinama. Nadzornički posao za vitalnog bivšeg premijera nije ograničen samo na Elku, u srijedu se (20. siječnja) među uzvanicima našao i Jure Radić, nekadašnji ministar i sadašnji direktor Instituta IGH u čijem je nadzornom odboru Gregurić također sjedi. Prije dvije godine Gregurića je u nadzorni odbor Veterine, koja je kasnije promijenila ime u Genera, pozvao vlasnik Marijan Hanžeković, a član je NO-a još dviju tvrtki: Euro-Petrola i Zagorskog izvora, kao i Hrvatskog društva lobista, projekta još jednog bivšeg ministra Mate Granića.

Ključ Gregurićevih poslovnih ponuda leži u Rusiji, gdje je kao dugogodišnji direktor Astre stvorio mrežu kontakata, ali i u snažnim političkim vezama koje se, s obzirom na to da je bio premijer iz redova stranke koja zemljom vlada već šesnaest godina, po svoj prilici nisu potrošile. Njegov prijatelj Mladen Vedriš, s kojim Gregurić sjedi u nadzornom odboru Genere, jednom je izjavio da bi, da je država imala pravog sluha za rusko tržište, Gregurić davno bio imenovan veleposlanikom u Moskvi.

Država za to nije imala interesa, pa je ruske veze Gregurić dobro iskoristio za privatni biznis, u Institutu IGH već je godinama savjetnik za istočno tržište, blizak je i s jednim od suvlasnika Elke, Dušanom Sekulićem, vlasnikom ruske tvrtke Skab International Corporation, a mediji su nagađali da iza još jednog suvlasnika, Marijana Pejčića, stoji Gregurićev kapital.

Gregurić je, zajedno s Nikicom Valentićom, bio predvodnik tzv. tehnomenadžerske struje HDZ-a, ključne u mnogim privatizacijama. Nakon odlaska iz Vlade, bio je generalni direktor Ine, ali i, što je još zanimljivije, član uprave državnog poduzeća za promet oružjem RH Alan, pa se njegovo ime često vezalo uz generala Zagorca i spominjalo ga se kao jednog od odgovornih za transfer proračunskog novca iz Hrvatske na tajne račune u inozemstvu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi