DOING BUSINESS

Što donose nova pravila osnivanja tvrtki na daljinu i gašenja po skraćenom postupku

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 19.07.2019 21:56
  • Objavljeno 19.07.2019 u 21:56
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Postupak osnivanja i gašenja tvrtki znatno je pojednostavljen nedavnim izmjenama ključnih zakonskih propisa. Glavna novost, osnivanje poduzeća na daljinu, trebala bi zaživjeti u rujnu, kada će građanima postati dostupna aplikacija e-osnivanje

Krajem travnja na snagu su stupile izmjene i dopune Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o sudskom registru koje osuvremenjuju i olakšavaju osnivanje dva najčešća oblika trgovačkih društava u Hrvatskoj - društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) i jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.).

Glavna novost je uvođenje mogućnosti osnivanje tvrtke u potpunosti na daljinu (online). Zakonom je predviđeno osnivanje tvrtki putem aplikacije e-osnivanje, a koja će biti povezana sa sustavom START Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Premda je dosadašnjim zakonskim izmjenama i uvođenjem servisa Hitro.hr osnivanje poduzeća donekle pojednostavljeno, cjelokupna procedura i dalje je bila relativno dugačka i skupa. Troškovi su se kretali oko 4000 kuna za d.o.o., odnosno 1000 kuna za jednostavni d.o.o., a procedura je trajala do dva tjedna.

Po novome, osnivanje tvrtke bit će moguće bez sudjelovanja javnog bilježnika i s minimalnim troškovima (plaćat će se samo sudska pristojba). Čekanje će se znatno skratiti zahvaljujući odluci prema kojoj će sud za svaku urednu i potpunu prijavu morati donijeti odluku o upisu u sudski registar unutar pet radnih dana (umjesto dosadašnjih 15).

Osnivanje društva na daljinu provodi se putem propisanog posebnog obrasca izjave o osnivanju ako se radi o jednom osnivaču, odnosno društvenog ugovora ako se radi o više osnivača. Obrazac društvenog ugovora sadrži samo osnovne odredbe što ga takav akt mora sadržavati, bez detaljnijeg uređenja međusobnih odnosa članova društva. Prilozi koji je u takvim slučajevima potrebno imati uz prijavu preuzimaju se iz sustava sudskog registra pri upisu.

  • +16
  • +13

Ministar Darko Horvat očekuje da će promjene pravila u osnivanju i gašenju tvrtki popraviti položaj Hrvatske na ljestvici Doing Business

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Sama aplikacija e-osnivanje bit će dostupna za korištenje od 1. rujna 2019. godine, a počevši od 1. prosinca 2019. omogućit će se preuzimanje izvatka iz sudskog registra u elektroničkom obliku putem internetske stranice sudskog registra.

Zakonskim izmjenama smanjen je i iznos temeljnog kapitala koji je potrebno uplatiti prije osnivanja društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.). Umjesto uplate ukupnog iznosa od 20 tisuća, d.o.o. se sada može osnovati uplatom 5000 kuna, uz uvjet da se preostali dio (15.000 kuna) treba uplatiti u roku od godine dana.

Također, omogućena je jeftinija i brža doregistracija djelatnosti ukidanjem obveze utvrđivanja predmeta poslovanja u društvenom ugovoru. Ukinuta je i obveza deponiranja potpisa te uspostavljena elektronička komunikacija sa sudskim registrom (javni bilježnici, odvjetnici, Hrvatska gospodarska komora).

  • +4
  • +1

Zakonskim izmjenama smanjen je i iznos temeljnog kapitala

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Kod jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) ublaženo je ograničenje vezano uz broj osnivača tako što je povećan maksimalni broj osnivača s tri na pet.

Velika novost je uvođenje instituta brisanja društva bez likvidacije, čime je omogućeno jednostavnije, brže i jeftinije zatvaranje neaktivnih tvrtki bez dugova.

Troškove zatvaranja tvrtke, koji uključuju naknade javnim bilježnicima, sudske pristojbe za otvaranje postupka likvidacije i postupak upisa brisanja u sudski registar, dosad su se kretali u rasponu od 1500 do 2000 kuna za jednostavni d.o.o., odnosno između 3000 i 3500 kuna za d.o.o., a postupci likvidacije trajali su i više od godinu dana.

Pojednostavljeno je zatvaranje tvrtke

Pojednostavljeno je zatvaranje tvrtke

Izvor: Cropix / Autor: Elvir Tabakovic / CROPIX

Po novome, tvrtke koje nemaju dugova prema radnicima i drugim vjerovnicima moći će se ugasiti po skraćenom postupku, bez komplicirane i skupe procedure.

Za brisanje d.o.o.-a ili j.d.o.o.-a bez dugova dovoljno je da vlasnici tvrtke predaju u sudski registar javnobilježnički ovjerenu odluku o prestanku društva te izjavu da društvo nema duga prema radnicima i drugim vjerovnicima. U izjavi treba biti i klauzula da se obvezuju podmiriti sve preostale obveze ako se one naknadno pojave.

Pritom treba istaknuti da za eventualne nove obveze ugašenih tvrtki vlasnici solidarno odgovaraju u naredne dvije godine cjelokupnom osobnom imovinom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!