PREPORUKA STRUČNJAKA

'Vlada dogodine mora smanjiti PDV, a o tome uopće ne razmišlja'

19.10.2017 u 11:31

Bionic
Reading

U radioemisiji 'U mreži Prvog' HRT-a profesorica Marijana Ivanov sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta ocijenila je kako bi Vlada morala u idućoj godini smanjiti PDV. Smatra da bi to potaklo osobnu potrošnju, a time i gospodarski rast

Tema emisije bila je prva godina mandata vlade Andreja Plenkovića. Ivanov je izjavila kako je osobno dugo vremena bila protiv smanjenja stope PDV-a.

'Državni proračun bio je ovisan o njemu. Ali sad smatram da su se stvorile okolnosti da građani imaju korist od niže stope. Prije je bila opasnost da će to završiti kao profit trgovaca. Situacija u trgovini se promijenila', izjavila je Ivanov.

Ministarstvo financija, prema njezinim saznanjima, ne priprema nikakav plan za rezanje PDV-a jer smatra kako bi negativan efekt za proračun bio prevelik.

'Naravno da se mora voditi računa o deficitu i javnom dugu. Strategija je da se do 2019. godine javni dug s 84 posto smanji na 75 posto BDP-a. U tom procesu nemate prostor za smanjenje javnih prihoda. Ali građani plaćaju prevelik PDV u odnosu na plaće. Dosad smo imali gospodarski rast zahvaljujući porastu osobne potrošnje uslijed porezne reforme i deflacije. Ti efekti neće postojati u 2018. godini. Vladi je potrebno nešto novo i zbog toga bi morala raditi na rasterećenju i po pitanju PDV-a', naglasila je Ivanov.

Osvrnula i na to kako su vladajući reagirali u slučaju Agrokora

 

  • +16
Sabor o PDV-u Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Mislim da je Vlada zapravo dobila više plusova na tom slučaju i krizi Agrokora od svih minusa kojima je javnost opterećena. Slučaj Agrokor je dao opoziciji, pa čak i unutar pozicije, priliku da aludiraju na nepovjerenje. Nepovjerenje je loše i odražava se na rad Vlade, a Vlada mora donijeti strukturne reforme. Započeta je priča o uvođenju eura. Jedan od uvjeta da uvedete euro i da biste imali koristi od eura to je da provedete strukturne reforme. Vlada se sada treba baviti i nekim drugim pitanjima, a ne samo Agrokorom, i u tome joj treba dati prostora', rekla je Ivanov.